“HEDEF SIFIR”
Türkiye’de 1923’ten bu yana faaliyet gösteren Shell, petrol ve gaz sektöründe elde ettiği uzmanlık ve bilgi birikimini ileri teknolojiler ve yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek için kullanmanın yanı sıra kurum kültürünün yapı taşlarından olan yol emniyetini önceliklerinden biri olarak görüyor. Shell Türkiye’nin yol emniyeti ile ilgili çalışmalarının detaylarını, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ile konuştuk.
Trafik kazaları önemli bir sorun ve sizin gibi akaryakıt şirketlerinin her gün yollarda tonlarca yanıcı ve patlayıcı yükle dolaşan tankerleri bulunuyor. Yol güvenliğiyle ilgili hassasiyetinizden bahseder misiniz? Ahmet Erdem: Bildiğiniz gibi dünya çapında her yıl 1 milyondan fazla insan trafik kazalarında yaşamını yitiriyor. Bu çok büyük bir rakam ve maalesef üzücü bir tablo. Shell olarak 70’in üzerinde ülkede ve çok farklı ve zorlu yol koşulları altında günde yaklaşık 3,6 milyon km ve yılda 1,3 milyar km yol katediyoruz. Her gün 100 kez dünyayı turluyoruz ve operasyonlarımızı kazasız ve döküntüsüz gerçekleştirmek üzere her geçen gün kendimizi geliştiriyoruz. Bu da dünya genelinde, yol emniyeti alanında çok ciddi bir bilgi birikimine ve uzmanlığına sahip olmamızı sağlıyor. Bu alandaki uzmanlığımızı ve deneyimimizi sadece çalışanlarımız, tedarikçilerimiz, hizmet aldığımız lojistik şirketlerinin çalışanları ile değil toplumla da paylaşmayı önemsiyoruz. Konuyla ilgili uzman kurum ve kuruluşlarla olan iş birliklerimiz projelerimizi ölçülebilir ve güçlü bir konuma getiriyor. Örneğin, yol emniyeti çalışmalarımızı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte yürüterek emniyet kemeri takma oranındaki artışı öl- çümleyebiliyoruz. Aynı şekilde yol emniyeti konularında verdiğimiz eğitimlerle projelerimizin toplum için çok önemli bir sosyal faydaya dönüştüğünü net olarak görebiliyoruz.Peki, bu konuda bir hedef var mı? Kaza oranını nereye kadar düşürmek mümkün? Ahmet Erdem: Shell Türkiye olarak, petrol ve doğalgaz arama ve üretim de dahil olmak üzere tüm operasyonlarımızda “Hedef Sıfır” vizyonu ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yılda 30 milyon km yol kat ediyoruz. Sıfır kaza, sıfır döküntü olarak özetleyebileceğimiz Hedef Sıfır vizyonumuz ile çevreye ve insan hayatına zarar verebilecek her türlü kazanın maksimum ölçüde engellenmesini amaçlıyoruz. “Hedef Sıfır” vizyonuna ulaşmak amacıyla ölüm ve yaralanma gibi ciddi risk içeren kazaları önlemek için “Hayat Kurtaran 12 Kurarımız bulunuyor. Bu kurallar, çalışanlarımızın ve yüklenicilerimizin neleri bilmesi ve yapması gerektiğinin altını çiziyor. Bu kapsamda yol emniyeti ile ilgili olan kurallar; emniyet kemerinin takılması, alkol ve uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanılmaması, yasal olarak belirtilen hız limitin geçilmemesi, araç sürerken cep telefonu ile konuşulmaması, sürücülerin yola çıkmadan önce yolculuk planı oluşturmasını kapsıyor. Bu kurallara sadece Shell çalışanları değil, aynı zamanda tedarikçilerimiz, lojistik şirketlerinin çalışanları, Shell Türkiye’ye hizmet verdikleri süre boyunca, uymak zorunda. Shell Türkiye olarak, periyodik olarak düzenlediğimiz teorik ve uygulamalı eğitimlerle çalışanlarımızın ve karayolu nakliye operasyonlarındaki sürücülerin yol emniyeti alanındaki farkındalığım artırıyor, tutum ve davranışlarına etki ediyoruz. Şirket aracı kullanacak olan çalışanlarımız araç
larını teslim almadan önce özel bir test ve sürücü eğitiminden geçiyor. Şirket aracı kullanan her çalışanımıza iki yılda bir defansif sürüş teknikleri eğitimi veriyoruz. Sürücülerin psikolojik ve fiziksel olarak iyi halde olmalarını çok önemsediğimiz için sadece sürücülere değil eşlerine de eğitim veriyoruz. Sürücülerin eşleri ve çocukları eğitimlerimize katıldıklarında, tehlikeli madde taşıyan bir sürücünün yorgun ve uykusuz olması durumunda oluşan riskin boyutlarını görüp bunu önlemek için yapılması gerekenleri öğreniyor ve sürücülerimizin evde dinlenmeleri için gerekli koşulları sağlıyorlar. Her yıl 1 günü “Emniyet Günü” olarak belirliyoruz ve Shell’in faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde eş zamanlı düzenlenen “Emniyet Günü” etkinlikleri ile çalışanlarımızın emniyet konusunda daha da donanımlı hale gelmesini sağlıyoruz. Çalışanlarımız bu uygulamalarımız sayesinde sadece şirket içinde değil dışarıda da emniyetsiz gördükleri durumlara mü- dahele ediyorlar.
Çalışanlarınızı ve paydaşlarınız için verdiğiniz eğitimler sizce yeterli mi? Toplumsal bilinç oluşturma açısından neler yapıyorsunuz? Erdem: Emniyet konusunda toplumsal bilinci artırmak üzere uygun olan her fı- satta topluma fayda sağlayacak etkinlikler
gerçekleştiriyor ve bu alandaki bilgi birikimimizi ve deneyimimizi toplumla paylaşıyoruz. Bu faaliyetlerimizden biri, “çarpışma, devrilme simülatörü” eğitimi. Bu eğitim ile araç kullanıcılarına kemer takmamanın risklerini gösteriyoruz ve emniyet kemerinin kullanımını teşvik ediyoruz. Ayrıca, “alkol gözlüğü” uygulaması ile de alkollü araç kullanmanın tehlikelerine dikkat çekiyoruz. Shell Türkiye olarak hizmet aldığımız tedarikçilerimizin ve lojistik şirketlerinin yöneticilerinin ve çalışanlarının emniyetli bir şekilde sehayat etmelerini sağlamak amacıyla her yıl “Shell Türkiye Yol Emniyeti Konferansı” düzenliyoruz. Bu yıl akıncısı düzenlenecek olan konferans ile Shell Türkiye’nin yol emniyeti konusundaki bilgi ve tecrübeleri katılımcılar ile paylaşılacak. Tüm bu çalışmaların olumlu sonuçlarını görmek bizim için mutluluk verici. Shell Türkiye olarak kendi kontrolümüz altındaki operasyonlarda çevreye ve insan hayatına zarar verecek bir trafik kazası yapmadan 88 Milyon km’lik yolculuk gerçekleştirdik. Bu bizler için gurur verici bir sonuç. Dünya Sağlık Örgütünün 2010 yılında başlattığı “Yol Emniyetinde Eylem 10 Yılı” programına destek veren Shell Türkiye, farklı noktalarda düzenlediği etkinliklerle son dört yılda 98 bin kişiye yol emniyeti eğitimi vererek, yol emniyeti konusunda toplumsal farkındalığın yaratılmasına katkı sağlıyor. Shell Türkiye, yol emniyeti bilincinin artması amacıyla ‘Yaşama Sözümüz Var’ sloganıyla titizlikle yürüttüğü eğitim çalışmaları ve etkinlikler ile 2013 Stevie International Business Awards’in “Avrupa’da Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı” kategorisinde ödüle layık görüldü. Okul öncesi çağdaki çocuklardan üniversite öğrencilerine ve ağır ticari araç sürücülerine kadar birçok kesimden insanımızın güvenliği için akti- viteler yapmaya devam ediyoruz.