5 gün ve ortalama 40 saatlik çalışma maratonundan sonra birçok insan hafta sonunu, iş rutinini kırmak ve biraz olsun rahatlamak olarak görüyor. Her ne kadar biraz çalışmamayı ve eğlenmeyi elbette hak etmiş olsanız da, birçok insan bu rahatlamayı gece dışarı çıkma veya arkadaşlarıyla geç saatlere film izleme olarak görüyor. Eğlenmek her zaman istenilen bir şey olsa da, hafta sonları akıl sağlığınızı korumanız adına yeterli uykuyu almanız ve uyku döngünüzü takip etmeniz gerekiyor.
Yeterli uyku uyumamanın sonrasında birçok yan etkisi bulunuyor: Geçici hafıza kaybı, beyin fonksiyonlarında bozulma, kötü ruh hali bunlardan sadece bazıları. Bu yazıyı okuduktan sonra, eminiz ki bir daha asla hafta sonunuzu uykusuz geçirmeyeceksiniz. Hafta sonunuzu neden uykusuz geçirmemeniz gerektiğini bilimsel araştırmalarla inceledik:
Uykusuzluk ruh halinizi kötü etkiliyor
Uyku, ruh halinizi düzenlemeniz adına büyük önem taşıyor. Uykunuzu almadığınız zaman negatif ve her şeye aşırı tepki gösteren bir ruh hali içinde bulunma ihtimaliniz de yükseliyor. Araştırmalara göre, yeterli uyku uyumama beyindeki serotonin seviyesini etkiliyor. Yani uykusuz kaldığınızda, saldırgan bir ruh haline sahip olma ihtimaliniz oldukça yüksek.
Her ne kadar bilim insanları hala uyku ile öğrenme arasındaki bağlantıyı çözememiş olsalar da, birçok araştırma uykunun uzun dönemli hafıza için oldukça önemli olduğunu iddia ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre, 45-60 dakika arası değişen kısa uykular öğrenmeye katkı sağlıyor ve yeni bilgiyi normalin 5 katına kadar saklamanıza yardımcı oluyor.
Uykusuz araç kullanmak kaza riskini artırıyor
Eğer yeterli uyku uyumazsanız, araba kullanırken alkollü araç kullandığınızdaki kadar kaza yapmaya meyilli oluyorsunuz. The National Highway Traffic Safety Administration’un raporlarına göre her yıl 100.000 kaza uykusuzluk nedeniyle gerçekleşiyor.
Cinsel sağlığa olumsuz etki ediyor
Araştırmalar gösteriyor ki, erkekler uyuduklarında vücutlarında testosteron üretimi gerçekleşiyor. Bu durum sağlıklı bir cinsel hayat için oldukça önem taşıyor. 1 hafta boyunca her gün ortalama 5 saat uyursanız testesteron seviyeniz %15 düşüyor. Uyku, genel olarak hormonlarınızın düzenlenmesine yardımcı oluyor. Bu yüzden normalden az uyku hormonlarınızın seviyelerini etkiliyor.
Metabolik sendrom riskini artırıyor
Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü’ne göre yetersiz uyku; kalp krizi, yüksek tansiyon, diyabet ve felç riskini artırıyor. Bu yüzden uykunuz geldiğinde mutlaka uykunuzu almalısınız.
Yaşlı ve yorgun bir görünüme neden oluyor
Size hiç çok yorgun göründüğünüzü söyleyen oldu mu? Yeteri kadar uyumadığınızda, yorgun görünmeniz oldukça doğaldır. Sleep dergisinde yapılan bir araştırmaya göre uykunuzu almadığınızda, gözleriniz kanlanıyor, göz altında torbalar oluşuyor, solgun görünüyorsunuz ve yüzünüzde kırışıklıklar meydana geliyor.
Hafta sonlarındaki uyku düzeniniz de büyük önem taşıyor. Eğer sabaha karşı 4’te yatıp 8 saat uyursanız, akşam 10’da yatıp 8 saat uyuduğunuzdaki kadar uykudan verim alamıyorsunuz.
Yatağa girme zamanınız beslenme alışkanlığınızı etkiliyor
Daily Mail’in çalışmasına göre, akşam 11’den sonra uyuyan insanlar abur cubur yemeye ve alkol tüketmeye meyilli oluyorlar. Bunun anlamı akşam 11’den önce yatan insanlara göre en az 200 kalori daha fazla almak demek.
Geç yemek yiyip, geç uyumak kilo almaya neden oluyor
Bir araştırmaya göre, akşam 8’den sonra yemek yiyen, 3:45 civarında uyuyup 10:45 civarında uyanan kişilerin vücut kütle endeksi yüksek oluyor.
Bu noktada yapılan araştırmalar ise, kilo verme adına en iyi yolun uyku döngüsünü ve sirkadiyen ritmi takip etmekten geçtiğini dile getiriyor.
O yüzden, bu hafta sonu vücudunuza ihtiyacı olan uykuyu verin.
Kaynak:
lifehack.org