wiki

ekran-alintisiCAZGIR; karakucak ve yağlı güreşlerde, pehlivanları önüne alarak duâlar ve coşturucu sözlerle onları seyircilere tanıtan, durmadan konuşan çenesi kuvvetli kişi. Cazgırlar, genellikle eski meşhur pehlivanlardandır. Güreş başlamadan önce vakûr bir şekilde ağır ağır yürüyerek meydanın tam ortasına gelir. Müsâbakaya katılacak bütün pehlivanları önüne dizerek adları, şanları, mahâretleri ve tehlikeli oyunlarını sayıp seyircilere tanıtır. Daha sonra güreşi başlatmak için iki pehlivanı yanına çağırır. Yönlerini kıbleye çevirtir. Elini her ikisinin sırtlarına vurarak rükûa varır gibi eğilip, ellerini diz kapaklarına koymalarını söyler. İki pehlivanın arkasında duran cazgır, sağ elini sağdakinin sırtına, sol elini soldakinin sırtına sertçe vurur. Yaş ve kıdeme göre adlarını, memleketlerini, hangi müsâbakalara katıldıklarını, meşhur oyunlarını söyler. Sonra:
Allah Allah İllallah Erler çıktı meydâne, Biri birinden merdâne Biri ak biri kara Mevlam her birine kuvvet vere Bu meydan er meydanıdır Kırklar yediler seyranıdır Nice koç yiğitler bu meydandan geçti Acı tatlı suyun içip göçtü Atlar gibi tepişmeyelim Arslanlar gibi kapışalım Yâ Muhammed, yâ Ali Pehlivanların pîri hazret-i Hamzâ-yı velî Dellâl çıksın aradan Hepsine kuvvet versin Yaradan
gibi duâlar okuyarak pehlivanları er meydanına salar. Davul ve zurna eşliğinde pehlivanlar güreşebaşlarlar. Cazgırları bâzı yerlerde “salavâtçı, meydancı, meydan şeyhi, peşrevci, okuyucu” gibi isimlerle de anarlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir