NOHUT
Arabçası : Himmas. Farsçası : Nehûd.
Lâtincesi : Cicer Arittinum, Lathyrus cicera, Pois Chiche.
Yetiştiği yer ve çeşitleri; Esas vatanı Akdeniz ve yakını iklim ise de bugün dünyanın her tarafında yetişir. İki çeşittir.
Kullanılan maddesi: Meyvesi (daneleri).
Tıbbî Özellik ve Faydaları: a) Baklagillerden olup yarım metre civarındadır. Yabanî ve ehlî olmak üzere iki çeşittir. Beyaz, siyah ve kırmızıya yakın renklerde olur. Nohudun iyisi iri ve ehlî olanıdır. b) Erkeklik cinsî organlarını kuvvetlendirir ve meniyi fazlalaştırır, şehveti artırır. c) Siyah nohudun pişmişi böbrekte meydana gelen taşlan düşürür ve idran çoğaltır. ç) Rutubetten meydana gelen mafsal ağrilanna ve sırt ağnla- nna faydalıdır.
d) Pişirilerek yenirse soğuktan meydana gelen bütün hastalık- lan iyi eder.
e) Şiş yerlere yapılan yakısı her zaman fayda verir.
f) Siyah nohut rahimde ölmüş cenini düşürür. g) Sanlığa ve vücutta su toplanma hastalığına iyi gelir. ğ) Yağı ve suyu temreye sürülse geçirir. h) 25 gram nohut bir gün suda bırakılıp daha sonra aç kamına bir miktar yenir, bir miktannm da üzerine oturulursa bağırsaktaki kurtlan döker. ı) Kara nohut bir gece sirkede ıslatılıp aç kamına suyu içilse erkeklik organını kuvvetlendirir. i) Siyah nohut, tarak otu, kimyon ve zeytinyağı ile pişirilerek yense, soğuktan gelen ağnları, felci ve mafsal ağnlannı, organ kireçlenmelerini iyi eder. j) Haşerat sokmasında ve ısırmasında, cüzzam hastalığında çok iyi bir ilaçtır. k) Yabanî nohud’un pişmiş suyu içilse, dalak tutukluklarını açar. Dalak ve ciğerleri temizler. 1) Îstiskâ ve sanlığa fayda verir. m) Kavrulmuş nohut bademle yenmeye devam edilirse kilo aldmr. n) Akciğerin yarasına ve iltihaplanna iyi gelir, öksürüğü ve ses kısıklığını geçirir. o) Bağırsaklara yumuşaklık verir, idran söktürür. ö) Nohut yenir veya yüze sürülürse lekeleri giderir, rengi güzelleştirir. p) Döğülmüşü habis yaralara, husye şişlerine, cild kanserine, uyuza yakı yapılsa geçirir. r) Döğülmüş unu yüzdeki çillere sürüldüğünde iyileştirir. s) Yalnız, nohut fazla yenirse rahatsız olan böbreğe ve mesâneye zarar verir, onun da muslihi haşhaşdır. Mideye de ağır gelirse üstüne gül macunu yenir.