ORGAN ve SİSTEM HASTALIKLARI METABOLİZMA RAHATSIZLIKLARI ŞİŞMANLIK
Halk arasında, “canın boğazdan geldiği”, şişmanlığın birçok hastalıktan koruduğu ve zayıflığın hastalık sebebi olduğuna dair yaygın kanaatler mevcuttur. Gerçek böyle midir? Tıbbın bu konudaki görüşünü ve şişmanlıktan kurtulmanın metodlarını incelemek istiyoruz.
ŞİŞMANLIK NEDlR?
Şişmanlık, vücutta aşırı yağ depolanması neticesi vücut ağırlığının artışına denmektedir. Şişmanlıkta daima alınan enerji, tüke
tilen enerjiden fazladır.Muhtelif ideal kilo cetvelleri vardır. Bir kişi, ideal kilosunun yüzde 10’undan daha fazla olması halinde şişmanlığın sınırına girmiş demektir. Alınan enerjinin harcanandan farkı yakılmaz ve yağ depolarında, bilhassa deri altında birikir. Normalde, iştah ve acıkma organizmaya yetecek kadar yemek yenmesini sağlar.
İhtiyaç kadar yendiğinde tokluk hissi duyulur. Böylelikle, senelerce aynı kilo muhafaza edilir.Bilhassa çok yiyen ailelerde, bütün aile fertleri ve orada yetişen çocuklar şişmandırlar. Otomobil, apartman hayatı, asansör, telefon, televizyon gibi konfor vasıtaları arttıkça enerjiden tasarruf da artmakta, halbuki kalori alınması aynı derecede kısılmaktadır.
Toplum olarak refah içinde olan zengin memleketlerde şişmanlık en mühim sağlık meselelerinin başında gelmektedir.Alkol kullanılması da şişmanlığın önemli sebepleri arasındadır.