PrusyalI general. Türk Ordusunun Islahatı için geldiğinden kendisine müşir rütbesi verilmiştir. 1866 Bohemya ve 1870 Fransa seferlerine katıldıktan sonra, Purusya Genel Kurmay Harp Dairesinde on sene kadar çalışmıştır. Bu çalışması esnasında askeri harekat taktikleri üzerine yeni metotlar ortaya koyan kitaplar yazmıştır.
1883 de Türk Ordusunu yeniden düzenlenmesinde bilgisinden istifade edilmek için Türkiye’ye çağrıldı. 1886-1895 arasında Muzaffer Paşa ile askeriyenin ıslahı için çalıştı. Daha sonra 1907’de altıncı ordu baş müfettişliği ve ikinci ordu müfettişliğinde bulundu. 1911 de Almanya’ya dönen Goltz’a General Feldmareşal rütbesi verildi. Birinci Dünya Savaşı esnasında Türkiye’deki görevinden ayrıldı. Savaş esnasında kısa bir süre Belçika genel valiliği yaptı. 1914 de Türk Umumi Karargahına ve 1915 senesinde Birinci Ordu Kumandanlığına tayin edildi. Burada önemli hizmetlerde bulundu. 1916 da Bağdad’da grip hastalığından öldü.
Devrinin görüşlerine aykırı düşen fikirleri ile de tanınan Goltz, “ Leon Gam betta ve Orduları” isimli kitabı yayınlandıktan kısa bir süre sonra Genel Kurmaydan uzaklaştırılmıştır. Askeriye üzerindeki geniş bilgisi, diğer askeri yazarlar arasında yükselmesini sağlamıştır.
Sayısız etütleri haricinde belli başlı kitapları şunlardır:
Silahlanmış Halk, Rossbach’dan Jena’ya, ondokuzuncu asırda Alman Harp Tarihi ve Hatıraları,Hatıralar isimli kitabı, 1929 senesinde oğlu Alman Generallerinden Friedrich von der Goltz tarafından yayınlanm ış ve sonradan Türkçeye’de tercüme edilmiştir.