wiki

YEMEKTEN SONRAKİ MÜSTEHÂBLAR BEYÂNINDADIR.

Doymadan evvel sofradan çekilmek. Parmaklarını iyice yaladıktan sonra elbezi ile silmek ve sonra yıkamak. — Ekmek ufaklarını yemek. Resûl-i Ekrem (S.A.V.) bir hadîsinde«Düşen ekmek ufaklarını yiyen darlık görmez, çocUgu da ahmak olmaz.» (13) buyurmuştur.
—■ Dişlerinin aralarm ı temizlemeli ve dişlerinden çıkanı yutma- malıdır. Ancak dili ile aldıklarını yutabilir. — Dişlerini temizlerken çıkanları atmalı, sonra ağzını çalkala- malı, tabağını yıkayıp temizlemelidir. — Sofradaki ekmek ufaklarım yemeli. Bunun, Cennet Hûrileri- nin mihri olduğu söylenir. — Yediği yemeğe karşı şükretmeli ve bunu Allah’tan bir ni’met bilmelidir. Allahu Teâlâ :
«Size nzkettiğimiz helâl ve temiz yemeklerden yiyin ve Allah’a şükredin.» (2 – Bakara : 172) buyurmuştur.
— Helâl olan kazancından yedikten sonra şöyle duâ etmelidir«Allah’a hamd olsun ki, ancak O’nun verdiği ni’metlerle iyilikler tam âm lanır ve bereketler nâzil olur. Allah’ım, bize helâl ve temiz yemekler nasıb et ve bizi iyi işler görmeğe muvaffak kıl.» Yediği yemek. şübheli ise şöyle duâ eder «Her hâl üzere Allah’a hamdederim. Allah’ım, bu yemeği bize, bizi isyâna sevkedecek bir kuvvet yapma.»
— Yemekten sonra «Kureyş» ve «İhlâs» sûrelerini okumalı. — Sofra, ortadan kalkmadıkça, kendisi kalkmamalı. — Başkasının yemeğini yemişse, yemek sâhibine duâ etmelidir: «Allah’ım, bu adama verdiğin ni’metlerin hayır ve bereketini arttır ve iyilikte kullanmasını nasîb et. Onu ve bizi verdiğin ni’metlere şükredip, onlarla kanâat edenlerden eyle.» Bir cemâatle bir yerde iftâr ettiği zamân: «Yemeğiniz, oruçluların iftârm a nasîb olsun, iyiler sofrası olsun, melekler sizin için istiğfâr etsin.» demeii ve yediği şübheli lokmaya istiğfâr etmeli, üzülmeli, göz yaşlan üe Cehennem’in hararetini dindirmeğe çalışmalıdır. Çünkü Resûl-i Ekrem (S.A.V.) :

«Haram gıdâdan hâsıl olan her et, ateşe lâyıktır.» (14) buyurmuştur. Elbette yiyip de üzülen ve ağlayan, yiyip de eğlenen ve oynayan gibi değildir.
— Süt içtiği zamân :

«Allah’ım, bize nzkettiğin bu sütü hakkımızda mübârek kıl vc bundan nasibimizi arttır.» (15) diye duâ etmeli.
— Sütten başka bir şey yediği zamân:«Allah’ım, yediğimiz yemeği bize mübârek kıl ve bundan daha hayırlısını nasîb et.» (16) demelidir. Yediğinin daha iyisi süttür. Sütün bir çok hassalan olduğu için, Resûl-i Ekrem, süt içtiği zamân tek- rânm , başka bir şey yediği vakit, ondan iyisi olan sütü, Allah’tan istemiştir.
— Yemeği müteâkib «Bizi yedirip içiren, kandıran ve doyuran Allah’a hamdederiz. Ey başka hiç bir şeye ihtiyâç bırakmayan ve her şey kendisine mulıtâç olan Allah’ım, kam ım ı doyurdun, beni korkudan emîn kıldın; sana hamdederim. Beni darlıktan kurtardın ve sapıklıktan hidâyete ulaştırdın. Hamd, ancak Sana m ahsûstur ve de- vâmlı sûrette Sana hamdederim. Hamdedilmeğe ve övülmeğe lâyık olan ancak Şensin. Allah’ım, bana helâl yemek yedirdiğin gibi, iyi işler yapmağı da nasîb et. Yediğimiz bu yemeği bize ibâdetine yardımcı kıl. Kötülük yapmamıza yardımcı olmasından sana sığınırız.» diye duâ eder.
Çöğen ile ellerini yıkamağa gelince, çöğeni sol eline alır ve önce sağ elinin üç parmağını yıkar, parmaklarını, kuru olan çöğene değdirir, onunla dudaklarını silar, sonra parmağı ile ağzım yıkar, dişlerinin iç ve dış kısmım, dilini, damağını ovar, sonra parmaklarını tekrar yıkar ve çöğenin diğer tarafı ile de, parmaklarının iç ve dış kısmım yeniden yıkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir