wiki

Diş Beyazlatma İşlemi

Diş Beyazlatma Nedir?

Dişler üzerinde zamanla biriken ve dişlerin renginin sararmasına yol açan maddelerin, diş jelleri ile giderilmesine diş beyazlatma yöntemi adı verilir. Bu işlem sayesinde dişler daha beyaz ve daha bakımlı görünür.

Dişler Neden Beyazlığını Kaybeder?

Genetik yatkınlık, devamlı olarak sigara, çay, kahve vb. maddelerin tüketimi, çocukluk zamanlarında içilen antibiyotikler ve içme sularında yer alan bazı maddeler dişlerde sararmaya yol açabilir. Diş sararmasına yol açan genetik faktörler ve küçüklükten gelen etkenler fırçalama ile yok olmaz. Ancak çay, kahve sonrası anlık sararmalar giderilebilir.

Geçici ve sonradan oluşan bazı sararmalar düzenli fırçalama ve diş taşı temizleme yöntemiyle giderilebilir. Ancak dişlerin nasıl temizlenmesi gerektiğini bir diş hekimi kontrol ederek söyleyebilir.

Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Dişi kalıcı beyazlatmak için genel olarak iki farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerden ilki lazer ışığı(Office bleaching) ile diş beyazlatma yöntemidir, diğeri ise plakla(home bleaching) diş beyazlatma yöntemidir.

Office Bleaching- Lazer ile Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Bu işlem diş hekimi ile klinik ortamında gerçekleştirilir. Diş hekimi dişinize jel bir tabaka halinde ilaç uygular daha sonra bu ilacı lazer ile aktifleştirir. Bu yöntemle dişler bir saatten kısa bir süre içerisinde anında beyazlar. Tek seans ve birkaç seans sonrası istenen sonuç alınır. Dişe uygulanan lazer ışınının insan vücuduna herhangi bir zararı yoktur.

Home Bleaching- Plak ile Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Bu işlem öncesinde diş hekimi diş ölçülerini alır. Diş ölçüsüne göre tasarlanan özel kalıp içerisine diş beyazlatıcı ilaç yerleştirilir. Ev ortamında günde en az 6 saat olmak üzere takılan bu plak yardımıyla dişler 1-2 hafta içerisinde beyazlar.

Diş Beyazlatma Kalıcı Mıdır?

Diş beyazlatma işlemi sürekli olarak kalıcı değildir. Ancak dişlerin kullanım özenine göre ve tüketilen yiyecek, içeceklere göre beyazlığın kalıcılığı değişir. Genellikle diş beyazlatma işleminin etkisi 1-2 sene sürer. Bu süreç sonunda hasta isterse işlem tekrarlanabilir.

Kalıcı Diş Beyazlatma Herkese Uygulanabilir Mi?

Diş beyazlatma yöntemi hemen hemen herkese uygulanabilir ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmayan hastalara öncelikle tedavi uygulanması gerekir. Ayrıca diş eti hassasiyeti olan ve hamile olan kişilere de lazer uygulanmadan önce hekim onayı alınmalıdır.

Diş Beyazlatmak Zararlı Mıdır?

Diş beyazlatmanın geçici hassasiyet oluşturmak dışında herhangi bir yan etkisi ve zararı görülmemektedir. Bu nedenle beyazlatma işleminden sonra sıcak veya soğuk içecek içimine dikkat edilmelidir. Kalıcı diş beyazlatma işleminden sonra tüketilmemesi gereken (çay, kahve ve renk veren yiyecekler vb.) yiyecek ve içecekler 1 hafta kadar tüketilmemelidir. Diş hekiminiz bu liste hakkında sizi bilgilendirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir