Kanal Tedavisi Nedir?
Dişlerde oluşan çürüklerin tedavi edilmemesi durumunda dişte oluşan iltihaplanmanın ve hasarın giderilmesi uygulamasına ‘kanal tedavisi’ adı verilir. İltihaplı ve hasarlı doku dişten uzaklaştırılarak, diş kanalı dolgu maddeleri ile doldurulur.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisinin gerekli olup olmadığını görebilmek adına öncelikle diş röntgeni çekilir. Böylece hasarın oluştuğu bölge netleştirilir.
Daha sonra diş üzerinde bir delik açılır, dişteki iltihaplı kısım temizlenir. Dişler temizlendikten sonra diş kanal dolgusu için genişletilerek şekillendirilir. Son olarak kanal dolgu ile doldurulur. Son olarak dişin üzeri kuron ile kaplanır.
Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Dişlerde çatlak varlığı, derin çürükler, dolgusu geciktirilmiş çürükler ve ciddi darbelere bağlı hasarlara sonucunda diş pulpası enfeksiyon kapabilir. Buna bağlı olarak da dişlerde iltihaplanma görülür. Böyle durumda olan dişler de ancak kanal tedavisi ile kurtarılabilir.
Kanal Tedavisi Ağrılı Mıdır?
Kanal tedavisi öncesinde hastalara lokal anestezi uygulanır. Yani uygulama sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Yani dolgu tedavisinden daha ağrılı ya da zorlu bir süreç değildir.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedavi bazen tek bir seansta biterken bazen de birkaç seansta bitebilir. Bu hastanın diş yapısına ve dişin hasar boyutuna bağlıdır. Eğer kanal tedavisi birkaç seans sürecekse, diş kanalı açıldıktan sonra diğer seansa kadar dişe geçici dolgu uygulanır.
Geçici dolgu ile dişler seans arasında geçen süreçte korunmuş olur. Seans devamında ise geçici dolgu çıkarılarak kanal tedavisine devam edilir.
Kanal Tedavisi Uygulanan Diş Ne Kadar Süre Kullanılır?
Kanal tedavisi uygulanan diş tamamen sağlıklı bir diş ile aynı hale geldiği için ömür boyunca kullanılabilir. Ancak dişi korumak ve iyi kullanmak gerekir.
Kanal Tedavisi Sonrası Diş Nasıl Kullanılmalıdır?
Kanal tedavisi uygulandıktan sonra kontrol amaçlı diş röntgeni tekrarlanarak uygulama kontrolleri yapılır. Eğer herhangi bir sorun yoksa diş zamanla eskisi gibi kullanılabilir.
Ancak kanal tedavisi uygulanan dişler biraz daha hassas yapıya sahip olur. Bu nedenle sert yiyecekler yemekten, çok sıcak ve çok soğuk içecekler tüketmekten kaçınılmalıdır. Ayrıca düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmeli ve diş temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.