wiki

Periodontoloji

Periodontoloji Nedir?

Dişlerin çevresinde yer alan sert ve yumuşak dokuları inceleyen bir diş bölümüdür. Diş etlerini, diş etlerinde oluşan hastalıkları ve tedavilerini ele alır.

Periodontal Hastalıklar Nelerdir?

Diş eti iltihabı ile başlayan periodontal hastalıklar kızarıklık, şişlik ve ağrı olarak kendini gösterir. Bu hastalık döneminde diş etlerinde kanamalar da meydana gelebilir.

Periodontal Hastalıklar Nasıl Tespit Edilir?

Diş etlerinde uzun süreli ve şiddetli ağrı görülmesi, diş etlerinde sürekli kanama, dişlerden ayrılan diş etleri, iltihap ve akıntı, sallanan dişler, sürekli ağız kokusu, dişlerde kızarıklık ve şişlik görülmesi hastalık belirtileri olabilir. Bu durumda mutlaka bir diş hekimine görünmek gerekir.

Periodontal Hastalıklar Neden Oluşur?

Diş eti hastalıkları genel olarak diş plağı adı verilen bakteriler nedeni ile oluşur. Bu bakterilerin düzenli olarak temizlenmesi ve yok edilmesi gerekir. Yani dişer düzenli fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Aksi taktirde plak yerini tartar denilen ve temizlenmesi zor olan maddeye bırakır.

Periodontal Hastalıkların Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer erken tanı koyulmuşsa diş üzerindeki plakların ve tartarların temizlenmesi yapılır. Böylece iltihaba neden olan bakteriler uzaklaştırılmış olur.

İlerleyen diş eti hastalıklarında ise cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilir. Diş etlerinin derinlerine yerleşen diş taşları ancak cerrahi yöntemlerle temizlenebilir.

Periodontal Hastalıklar Nasıl Önlenir?

Hekim müdahalesinden sonra düzenli olarak dişleri fırçalamak ve günlük ağız bakımını aksatmamak gerekir. Eğer tartar oluşumu devam ediyorsa diş hekimini düzenli olarak ziyaret ederek tartarlar ve diş taşları temizlenmelidir. Böylece iltihap oluşması engellenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir