Ortodontik Tedavi Nedir?
Diş ve çene kemikleri arasındaki ilişkiyi, çene kemikleri ve kafa kemikleri arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalına ortodonti adı verilir. Kemik yapıları arasındaki uyumsuzluk sonucu diş ve çene yapısında bazı bozukluklar görülebilir.
Bozuk çene ve diş yapısını düzeltmek için uygulanan yöntemlere ortodontik tedavi adı verilir. Ağızda gözlenen kötü kapanış diş hekimleri tarafından tedavi edilir.
Dişlerin düz bir sıraya dizilmesi ve ağızın doğru kapanması için uygulanan yöntemlerde diş teli yani braketler kullanılır. Teknolojik gelişmeler ile birlikte braketlerin de farklı çeşitleri ortaya çıkmıştır.
Klasik metal braketlerin yanı sıra arkadan takılan braketler, porselen braketler ve şeffaf plaklar da ortodonti tedavisinin içinde yer alır.
Ortodontik tedavilerin uygulanması için genellikle süt dişlerinin dökülmesi beklenir. Yaş olarak 12 yaş ve sonrası oldukça uygundur ancak ortodonti muayenesi olmak için erken yaşlar tercih edilmelidir. Çünkü iskelet yapısına bağlı görülen problemlerin erken yaşta çözülmesi gerekir.
Tel adı verilen braketlerin ise üst yaş sınırı yoktur. İsteyen her yaşta insan diş yapısı uygun olduğu sürece tel takabilir.
Ortodontik tedavi süreci genellikle ağrısız olur. Tel takım sürecinde herhangi bir ağrı veya sızı hissedilmez ancak sonrasında alışma süreci başlar. Tele alışma süresince ağrı ve ağız içi yaralar gözlenebilir. Fakat alışma süreci çok uzun değildir.
Tedavi süresi boyunca diş hekimi ile irtibat halinde olmak son derece önemlidir. Düzenli olarak kontrole gidilmelidir. Dişlerin düzelme hızına bağlı olarak braketlerin kalınlığı değiştirilir.
Ortodonti tedavisi genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında değişiklik gösteren bir süreç içerir. Kişisel diş yapısı ve diş bozukluğunun derecesi süreyi etkiler.
Tedavi süreci, işleyişi ve hastaya uygun olup olmadığı hakkında en doğru bilgiyi ise diş hekimleri verebilir. Bu nedenle muayene olarak bilgi almak şarttır.