wiki

Kış Hastalıkları ve Korunma Yöntemleri

Kışın En Çok Olunan Hastalıklar

  • Nezle : Üst solunum yolu enfeksiyonudur. Çok çeşitli virüslerle oluşur. Öksürük, gözlerde sulanma, burun-geniz akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı ile başlar. Halsizlik ve iştahsızlık görülür. Ateş de görülür ancak her zaman olmayabilir. Hastalıktan korunmak için çok fazla hapşıran ve tıksıran kişileri gördüğümüz zaman bu kişilerden uzaklaşmalıyız.Nezle tedavisinden çok neyle olmamaya dikkat edilmelidir. Çünkü kesin bir nezle tedavi ilacı yoktur. Doğal yollarla tedavi olunmaktadır.
  • Grip : Grip ile nezle çok fazla karıştırılabilir. Gribe influenza adı verilen virüs neden olur. Yüksek ateş, baş ağrısı, kuru öksürük, titreme, halsizlik, kas ve eklem ağrıları görülür. Grip tedavisi için bir kaç ilaç vardır ancak bunlar doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Ayrıca tuzlu burun spreyi de açık solunum yollarında etkili olabilir.
  • Sinüzit : Burun etrafında bulunan boşlukların iltihaplanmasına sinüzit denir. Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, uzun süre geçmeyen baş ağrısı, davranış değişiklikleri, göz çevresinde basınç hissi, geceleri veya sabaha karşı ortaya çıkan inatçı öksürük gibi belirtileri vardır. Doğru tedavi edilmediği takdirde farenjit, reflü, beyin apsesi gibi çok ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. İlk olarak antibiyotik ile tedavisi yapılır. Eğer bu yeterli olmazsa sinüzit ameliyatı söz konusu olabilir.
  • Bronşit : Bronşların iltihaplanmasıdır. Balgamlı öksürük söz konusudur. Bazı hastalarda da nefes darlığı, hırıltılı solunum, sırt ağrısı görülebilir. Bronşit 2 hafta içerisinde kendiliğinden geçebilir.  Doktorunuz gerek duyarsa reçeteli ilaç da kullanabilirsiniz.
  • Zatürre : Akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Öksürük, balgam, üşüme, yüksek ateş, titreme, terleme, özellikle yaşlı hastalarda şuur bozukluğu gibi etkileri vardır. Erken tanı koyulup antibiyotik tedavisi yapıldığı takdirde hiç iz bırakmadan bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.
  • Faranjit : Yutak iltihabına faranjit denir. Boğazda yanma, boyun lenf bezlerinde şişme, ağrılı yutkunma ve ateş görülür. Bulaşıcı bir hastalıktır. Tedavide geç kalınmamalıdır. Geç kalındığı takdirde bronşite dönüşme ihtimali yüksektir. Tedavi için uygun ilaçlar kullanılmalıdır. Bitkisel çözümler de vardır. Bunlardan bazıları; ada çayı, papatya çayı ve tarçındır.

         Bu Hastalıklardan Korunmak İçin : 

  1. Eller bol su ile sıkça yıkanmalı
  2. Ellerin göz ve burun ile teması önlenmeli
  3. Hasta kişilerin eşyaları kullanılmamalı
  4. Hasta kişilerle temastan kaçınılmalı
  5. İnsanların toplu olarak bulundukları ortamlardan kaçınılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir