Diş Teli Nasıl Takılır?
Çene ve diş yapısının uyumsuz olduğu durumlarda yan dişlerin ağız içerisine sığamadığı durumlarda ortodonti tedavisine ihtiyaç duyulur.
Ortodontik tedavi dişlerin çapraşık yapısını tedavi etmek amacı ile uygulanır. Uzun süreli olan tedavi yöntemi gerçek dişlerin korunması nedeni ile diş hekimleri tarafından tavsiye edilir. Tedavi diş teli ile yapılır.
Öncelikle diş hekimi muayenesi gerçekleşir ve diş teli tedavisine uygunluk kontrol edilir. Daha sonra dişlerde herhangi bir çürük vb. problem varsa giderilir. Muayeneler sonrasında da ortodonti tedavisi başlar.
Diş teli takılmadan önce dişlerin ölçüsü alınır. Ölçü alma işlemi kısa ve ağrısız bir işlemdir. Sonrasında diş teli takmaya geçilir. İlk olarak ağız ve dişler kuru ve hijyenik bir hale getirilir. Daha sonra dişlerin üzerine tek tek braketler yapıştırılır.
Diş braketlerinin yapışması için özel olarak üretilen ve bonding adı verilen yapıştırıcı madde kullanılır. Bu sayede braketler sabit kalabilir ve kolay kolay düşmez, kırılmaz. Braket yapıştırıldıktan sonra tek tek her dişe sabitlenir.
Braket takımı bittikten hemen sonra tel braketlerin içinden geçirilerek takılır. Eğer diş hekimi gerek duyarsa lastik yardımı ile braketlerin sabitlenmesine yardımcı olmak adına takılır. Bu işlemlerin hiçbiri hastada herhangi bir ağrı ve sızı oluşturmaz. Ancak diş teli takıldıktan sonraki birkaç hafta ağrı hissedilebilir. Alışma süreci atlatıldıktan sonra herhangi bir sıkıntı kalmaz.
Her diş tedavisinde kullanılan braket malzemesi aynı değildir. Klasik diş teli uygulamasında metal braket kullanılır. Metal braketin yanı sıra görünümü şeffaf olan porselen braketler de vardır. Hastanın isteğine göre bu tercih farklılaşabilir.
Diş teli nasıl takılır diye merak edenler ve bu konuda korku yaşayanlar için kısaca diş teli takımını açıkladık. Aslında diş teli uygulaması son derece kolay ve ağrısız geçer. Ancak sonrasında düzenli olarak diş hekimi muayenesi gerektirir.