ihracat:İhracat bir malın yabancı ülkelere döviz karşılığı yapılan satışıdır. Bir malın uluslararası pazarda rekabet gücü döviz kuruyla da doğrudan ilgilidir.
ithalat:İthalat ya da dışalım, yurtdışında üretilmiş malların, ülkedeki alıcılar tarafından satın alınmasıdır. İhracatın karşıtıdır ve onunla birlikte bir ülkenin dış ticaret dengesini oluşturur.
Ülke arası ticarete dış ticaret denir yani kısaca ihracat diyebiliriz. Dış ticarete şöyle örnek verebiliriz ; bizim bir şirketimiz var hollandadan aryan bir kişi bizden 1tane birşey istiyor ve bizde kargo sayesinde gönderebiliyoruz işte buna dış ticaret deniliyor biz başka ülkeye bir şey satmamız. Dış ticaretle ilgili bilmemiz gereken çok şey vardır mesela DÖVİZ;uluslar arası ödemelerde geçen şeydir döviz diyer şeyde KOMPİYO;para yada para yerine geçen bir belgedir GÜMRÜK demekse;bir ülkenin giriş ve çıkışına ticari hareketlerin denetim ve gözlenim yapıldığı yerdir gümrük şimdi öğrendiğim şey ise; Dış ticaret işlerinin tarihi yazının bulunmasından önceki çağlara kadar uzanıyormuş. Dış ticaretin bir kötü özeliği ise mallar taşınırken kırılma,çalınmaya karşı karşıyadır 2. Kötülüğü ise karşıdaki insanın o malın istediği kalitede olup olmadığını bilmediği için parayı o malı eline gelmeden ödemek istememesi 3- karşı taraf türk lirası değilde eyro kulanıyo olmasıda büyük zorluk çıkarabilir 4- karşı tarafın istediği tarihte o mallın elinde olmaması işte dış ticaretin bu yana zorlukları vardır ondan bazen karşı tarafı kaybederiz hem kendi paramızdan oluruz hemde karşı cinsiyeti mutlu edemeyiz ihracat tüm devletler tarafından desteklenir fakat ithalat çeşitli önlemlerde sınırlandırmaya çalışırlar ihracar yaparken bankamızı güvenilir seçmemiz gerekir çünkü malımız oraya gitmiş fakat bankamız bu ödemeyi gerçekleştirmeyebilir birde E-DIŞ TİCARET diye bir şey vardır o ise : eloktirinik ortamda kullanarak uluslar arası ticaret yapılmasıdır