milliyetçi, muhâfaza- kâr, tahsilli ve seçkin bir kesime hitâb eden bir dernek. Millî ve manevî değerlere sâhip çıkan, milletin bütünlüğü, vatanın bölünmezliği, devletin güçlülüğü prensiplerini savunan, bu prensiplere bağlı kalmak için çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler düzenleyen Aydınlar Ocağı 14 Mayıs 1970’te İstanbul’da kuruldu. Daha önce 1969’da İstanbul’da Kültür Ocağı, Milliyetçiler Derneği, Muallimler Birliği ve Aydınlar Kulübü mensuplarının katılmasıyla büyük bir Milliyetçiler İlmî Semineri toplandı. Bu seminerde Müslüman-Türk milletinin karşı karşıya bulunduğu tehlikeler ve bu tehlikelere karşı alınabilecek sosyal ve kültürel tedbirler görüşüldü. Yapılacak çalışmaların daha düzenli ve faydalı olması için de tek bir derneğin kurulması kararlaştırıldı. Alınan bu karar doğrultusunda kurulan Aydınlar Ocağı, çalışmalarına başladı. İlk genel
Müslüman-Türk milletinin millî, mânevî, tarihi ve kültürel değerlerinin batılılaşma adı altında erozyona uğramasına mâni olmak gayesiyle kurulan Aydınlar Ocağının zaman zaman düzenlediği panellerden biri.
başkanlığına târihçi Prof. İbrahim Kafesoğlu seçildi. Müslüman-Türk milletinin millî, mânevî, târihî ve kültürel değerlerinin batılılaşma adı altında erozyona uğramasına mâni olmak gâyesiyle kurulan Aydınlar Ocağı, her şeyi madde ile izâh etmeye çalışan, insanları maddeye köle hâline getirmeyi gâye edinen batıcı materyalist zihniyete şiddetle karşı çıktı. Türk-İslâm sentezini savunarak devletin yanında yer aldı. Devleti yıkmak, milleti bölerek kardeşi kardeşe düşman etmek isteyen devlet ve millet düşmanlarına karşı mücâdele etti. Müslüman-Türk milletinin târihine, kültürüne, dînî ve millî değerlerine sâhip çıktığı taktirde târih sahnesindeki şerefli yerini tekrar alabileceği tezini işledi. İçeriden ve dışarıdan gelebilecek tehlikelere dikkat çekti. Kuruluş prensiplerini benimseyen, milletini seven, devletine bağlı, pekçok seçkin kimse Der- nek’te yer aldı. Üniversite öğretim üyeleri, yazarlar, iş adamları vb. kimselerin katıldığı Aydınlar Ocağı üye sayısını arttırmaktan ziyâde, etkili kişileri bünyesinde topladı. Birçok konuda konferans, toplantı, seminerler düzenleyerek yayın faaliyetlerinde bulundu. Milliyetçi-muhafazakar kesimin bir araya toplanmasında ve kamuoyu meydana getirilmesinde büyük katkıları oldu. İstanbul’dan başka merkezlerde de şubeleri açıldı.
AYDINLAR OCAĞI
19
Tem