Elektronik ticaret kısaca e ticaret nedir ? İnternet kullanımının artması ile ticaretin dijital ortamda yapılması demektir. Bir başka tanım ile herhangi bir ürün ya da hizmetin üretim, tanıtım, satış, sigorta ve dağıtım işlemlerinin çeşitli ödeme yöntemleri ile bir internet sitesi üzerinden ticaretinin yapılmasını veya siparişinin verilmesini sağlayan alıveriş yöntemidir.
Son yıllarda bu alışveriş yöntemi hızla gelişmekte. Bu sebeple öncelikle yeni başlayanlara e-ticaret sitesi kurmak için Kursistem olarak ön ayak olmak istedik.
E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler
İlgi odağı haline gelen e-ticaret sitesi kurmak için her iş kolunda olduğu gibi öncelikle emek ve zaman ayırmanız gerekeceğini bilmelisiniz. Eğer bir firma sahibi iseniz yeni bir firma kurmanıza gerek kalmayacaktır. Ancak size ait olan bir firmanız yok ise Adi ortaklık kurmak yahut Şahıs Şirketi kurmak maliyet açısından size kazanım sağlayacaktır. Bütçeniz var ise Anonim Şirket ya da Limited Şirketi de kurabilirsiniz. Bu sebeple makul bir bütçe ayırmalısınız. Firma kurulum maliyetiniz, yazılım maliyetiniz, ürün temini için gerekecek olan maliyetiniz ayırdığınız bu bütçe için önem teşkil etmektedir. Son olarak kullanacağınız e-ticaret paketinin ihtiyaçlarınıza cevap verip vermediğinden emin olmalısınız.
E-ticaret Sitesi Kurmadan Önce
Bu açıklamaya geçmeden önce teknik bir bilgisi olmayan ve sıfırdan başlayanlar için bir kaç tanımda bulunacağım.
-Hosting ; Bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği arka yüzdür. Hosting sitenizin kalbidir. Sitenizin açık ve yayında kalmasını sağlayan en önemli etkendir.
-cPanel ; Unix tabanlı sistemlerde çalışan geniş bir kullanım oranına sahip kontrol panelidir. Bu sayede veri tabanı açabilir, e-mail hesabi açıp yönetebilir, yedekleme yapabilir, klasörlerinizi şifreleyebilir, FTP (Dosya Transfer Protokolü) yöneticisi ve dosya yöneticisi araçlarını kullanabilirsiniz. Sitenizi ziyaret eden IP adreslerini ve hangi sayfaları ziyaret ettiğini görebilir, daha birçok işlem yapabilirsiniz.
-SSL Sertifikası ; (Güvenli Giriş Katmanı) Sunucu ile kullanıcı arasındaki veri akışını şifrelemeye yarar.
E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur ?
E-ticaret sitesi kurmanın iki farklı yöntemi mevcuttur. Bunlardan ilki E-ticaret paketleridir. Birçok altyapıya bu paketler sayesinde ulaşabilirsiniz. Özel e ticaret sitesi bir diğer seçenektir ki bi bu seçenekle sistemi tamamen sıfırdan ihtiyaçlarınız doğrultusunda hazırlayabilrsiniz. Öncelikle bir alan adı ve hosting almalısınız. Kolay telaffuz edilen, hoş, akılda kalıcı bir isim tercihiniz olmalı.
-Alınan bu alan adı ve hosting üzerine cPanel kurmalısınız.
-Son aşamada ise SSL (Güvenli Giriş Katmanı) sertifikasını alıp kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
E-ticaret Sistemi Kurmanın Aşamaları
1- Sektörünüze karar vermeli bu doğrultuda platform seçmelisiniz; Bu aşamada kendi ürettiğiniz ürünlerin satışını yapmak dışında, perakendecilerden ürün tedarik ederek de satış yapabilirsiniz.
2- Bütçe ayırmalısınız; E ticaret sitesi kurma maliyeti en az 1500- 2000 arasında olacaktır. Her sene yaklaşık yine bu kadar yenileme ücreti de ödersiniz.
3- Alt yapınız güvenilir olmalı; E-ticarette güvenlik önemlidir. Sitenizin güvenli olması, altyapısının sağlam olmasını buda sitenizin uzun vadede işlerliğini sağlar. Sitenizin güvenli olmaması maddi ve manevi olarak size zarar verebilir.
4-Hosting ve Domain Seçimi(Sitenin bir alan adı ve sunucusu olmalıdır.) Daha önce de belirttiğim gibi bu alan adı kolay telaffuz edilen, hoş, akılda kalıcı, popüler ve sektörünüz ile ilgili bir isim olmalıdır. Satın alma işlemini alan adı satan siteler üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E-ticaret sitesi kurarken karşımıza çıkacak ilk maliyet hosting ve domaine yıllık olarak ödeyeceğimiz bu ücrettir.
5- cPanel Kurulumu; Hosting ve domain aldıktan sonra bu hosting ve domaini birleştirip bir cPaneli yani kontrol paneli kurmalısınız. Hosting ve domain aldığınız siteden işleme devam ederek aynı üyelik bilgilerinizle cPanel kurulumunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Burada belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifreniz aynı zamanda FTP (dosya transfer protokolü) bilgileriniz olacak.
6- SSL Sertifikası;Aldığınız hosting ve domain zaman aralığı ile aynı olması gerekir. Domain ve hosting süresini ne kadarlık seçtiyseniz, SSL sertifika sürenizi de aynı şekilde seçmeniz gerekir. SSL Sertifikasını da alarak satın alma işlemlerinizi bitirmiş olursunuz.
7 -WordPress Alt Yapısını OluşturmakKurduğunuz e-ticaret site yöneteceğiniz alt yapı sistemine WordPress denir WordPress alt yapısını oluşturma aşamasında yapmanız gereken işlemleri adım adım aşağıda sizlerle paylaşacağım.
- Öncelikle cPaneline giriş yapın. Ekranda karşınıza Web uygulamaları çıkacaktır. Bu sekmede yer alan WordPress sekmesini tıklayın.
- Karşınıza çıkan uygulama ekranında ise bu uygulamayı kur butonuna tıklayarak kurulum aşamasına geçmiş olursunuz.
- Kuruluma başladığınız bu ekranda ayar lokasyon sekmesinden Domain ve Dizini seçmelisiniz. Domain kısmında http uzantısını seçip Dizin kısmını boş bırakacaksınız ki boş bırakmanız wordpress’in direkt olarak domain kısmında seçtiğiniz uzantıyla kurulması anlamına gelecektir.
- Versiyon ayarlarını yapın
- Ayarlar sekmesinde e-ticaret sitenizin yönetici bilgilerini belirleyin. Burada belirlediğiniz bilgiler ile wordpress sitenize giriş yapacaksınız.
- Son adımda ise gelişmiş ayarlardan yedekleme seçeneğini seçip kur butonuna tıklayın.
7- E-ticaret Sitesi İçin Tema Belirleme
İncelediğiniz e-ticaret temaları arasından öncelikli olarak en hızlılarını ve SEO açısından en iyi şekilde kodlanmış olanları belirleyip bunlar arasından görselliğe göre seçim yapılmalı. Teknik alt yapıyı incelerken öncelikli olarak e ticaret siteleri için aday olan temanın ne kadar hızlı olduğuna dikkat etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise e-ticaret sitenizi ziyaret edecek olan müşterilerinizi maksimum seviyede tutmak için SEO uyumlu bir wordpress e-ticaret tema olması gerekir.
Kısacası bir e-ticaret sitesi gerçek bir mağazadan daha çok başta da belirttiğim gibi emek ve zaman ister.