Karacabey Tarım İşletmesi

Karacabey Tarım İşletmesi, eskiden ka racabey harasi. Bursa ilinin Karacabey ilçesinde hayvan ıslahı ve hayvancılığı geliştirme amacıyla kurulan, günümüzde bitkisel tarım çalışmalarının da yapıldığı tarımsal işletme. Bursa-Karacabey Karayolu üzerinde, 9.844 hektarlık bir alana yayılmıştır.

Karacabey Tarım İşletmesi’nin kuruluşu Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarına değin uzanır. Köse Mihal’in Orhan Bey’le (Gazi) evlenen kızına çeyiz olarak verdiği çiftlik giderek genişletildi ve sonunda Karacabey Çiftlikât-ı Hümayunu adını aldı. Burası Osmanlı döneminde saray ile ordunun

hayvansal ürün ve at gereksinimini karşılamak üzere kurulan Çiftlikât-ı Hümayun’la-nn en önemlisiydi. 1924’te Karacabey Harası adını alan çiftlik 1926’da çıkarılan bir yasayla Ziraat Vekâleti’ne bağlandı. Bu tarihten sonra, Marmara Bölgesi başta olmak üzere tüm ülkede hayvancılığın geliştirilmesi yönünde başarılı ve öncü çalışmalar yaptı. Daha sonra, 8 Haziran 1984’te 233 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) devredilerek Karacabey Tarım İşletmesi adını aldı.

Karacabey Tarım İşletmesi’nin Türk hayvancılığına en önemli katkısı uzun süren melezleme çalışmaları sonucu, kazandığı nitelikleri yitirmeden kendi aralarında üretilebilecek saflıktaki Karacabey montofonu ile üstün yapağı verimi olan Türk merinos koyununun yetiştirilmesidir. Gerek işletmede bulunan, gerekse halka dağıtılan yüksek ekonomik verimli bu kültür soyları ile ülke hayvancılığında önemli yenileme ve gelişmeler gerçekleştirilmiştir. Damızlık yetiştirme ve hayvancılık tekniğindeki yenilikler konusunda yetiştiricilere yol gösterilen işletmede bitkisel üretim çalışmalan da yapılmakta, ayrıca buğday, arpa, ayçiçeği, tohumluk ve yemlik mısır üretilmektedir. İşletmenin bir başka etkinliği, bitkisel üretim çalışmalarının geliştirilmesi amacıyla üstün nitelikli tohumluk dağıtımıdır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*