Genel

Schütz, Heinrich

Schütz, Heinrich

Alman bestecisi (Köstritz, Gera yakını 1585-Dresden 1672). Daha çocuk yaşta Kassel sarayı capellasının ko­rosuna giren Heinrich Schütz, Collegium Maurici- um’da öğrenim gördü. Bir süre hukuk derslerini izledik­ten sonra, İtalya’da müzik öğrenimi için bir burs bula­rak, Venedik’te Giovanni Gabrieli’nin öğrencisi oldu (1609-1612). Kassel sarayında orgculuk, daha sonra da Dresden’de saray capellası yöneticiliği yaptı. Saksonya seçici prensinin sık sık izin vermesi sayesinde uzun sü­reler İtalya’da ve Danimarka’da kalarak, Montever- di’yle tanışmak olanağını buldu ve Kopenhag capella- sında yöneticilik yaptı.

Alman müziğinin evriminde çok önemli rol oynayan Heinrich Schütz, barok dönemin başlangıcında yetiş­miş en büyük Alman bestecilerinden biri sayılmaktadır. Özellikle monodi üslubunun, yorum üslubunun ve ses müziğinin çeşitli biçimlerine yaptığı etkiler çok önemli­dir (Bach, Schütz’ün kalıplarını genişleterek kullanmış­tır).

Din dışı müzik bestecisi olarak ilk Alman operası Dafne’nin (1627) yanı sıra, partisyonları kaybolmuş bir opera-bale (Orpheus ve Euridike) ve çoksesli kontra- puntolu bir madrigal derlemesi yazmış olmakla birlikte, her şeyden önce bir dinsel müzik bestecisidir: İki koro- lu mezamirler, Diriliş (1623), tek sesli havalar ya da bü­yük korolor içeren Kutsal Şarkılar, bir çeşit kantat olan Küçük Ruhani Konserler (1636-1639), bir motet derle­mesi, Bach’ınkilerin öncüsü olan 4 Passion, vb.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir