Schwerin
AvusturyalI devlet adamı (Krumau 1800-Viyana 1852). Kari Philipp’in yeğeni olan Schwarzenberg Prensi Felix, Napoli büyükelçiliğinde bulunup (1846-1848), Pie- monte’ye karşı savaştı. Mareşalliğe yükseltilip, başbakanlığa (şansölye) atanarak (21 Kasım 1848), Franz-Jo- seph’in tahta çıkmasına yardımcı oldu. Bir anayasa hazırlatarak (4 Mart 1849) meclisi feshedip, 31 Aralık 1831 ‘de Anayasa’yı askıya aldı ve Macar devrimcilerine karşı Rusya’nın desteğini sağladı, Parma, Modena ve Floransa’da AvusturyalI arşidükleri yeniden tahta çıkarmayı başarıp, Almanya’da imparatorluk tahtına Prusya kralının çıkarılması üstüne, Frankfurt’taki milletvekillerini geri çağırarak, Prusya kralını tahttan vazgeçmek zorunda bıraktı. Prusya’yı yıkmak için tasarılar hazırlayıp, Prusya başbakanı Manteuffel’e, Frankfurt Diyet Mecli- si’nin kurulmasını kabul ettirdi (29 Kasım 1950); Germen konfederasyonunu örgütlemek için, Dresden Konferansı’nı topladı; ama, Prusya ile küçük devletlerin işbirliği yapmaları (Aralık 1850) sonucunda amacına ulaşamadı. Bununla birlikte, Avusturya’yı eski gücüne kavuşturmada başarılı oldu.
Schwarzkoppf, Norman: Bk. KÖRFEZ SAVAŞI.
Schwarzwald: Bk. karaorman.
Schweitzer, Albert
Fransız hekimi, protestan tanrıbilimcisi, orgcusu ve mü- zikbilimcisi (Kaysersberg 1875-Lambaréné, Gabon
Tanrıbilimci ve müzikçi olarak ün kazandıktan sonra tıp öğrenimi gören Albert Schweitzer, Gabon’da Lambaréné hastanesini kurarak (1913), ömrünün sonuna kadar orada kalmış, bu arada 1952 de Nobel Barış Ödülü’nü almıştır.
1965) . Bir protestan rahibin oğlu olan Albert Schweitzer, 9 yaşından başlayarak köy kilisesinde orgculuk yaptı. Müzik öğrenimini Mühlhausen’de ve Paris’te sürdürüp, 18 yaşında Strasbourg Üniversitesi’ne girerek, 1899 da felsefe doktorasını, 19-42’de tanrıbiüm doktorasını verdi. Strasbourg’da Saint Thomas din okulu yöneticiliğine getirilip, 1906’da görevinden ayrılarak, tıp öğrenimi gördü. Bir yandan da, J. S. Bach Derneğinde orgculuk yaptı. Müzikle (J.-S. Bach, 1905), tanrıbilimle (Geschichte der Leben Jesu Forschung [İsa’nın Yaşamı Üstüne Araştırmaların Tarihi, 1906]; vb.) ilgili kitaplar yayınlayıp, tıp öğrenimini tamamlayınca misyoner hekim olarak Gabon’a gitti (1913) ve kurduğu Lambarene hastanesiyle (ömrünün sonuna kadar hastanenin başında kaldı) büyük ün kazandı. 1952’de Nobel Barış Ödülü’nü aldı.
Almanya’nın kuzeydoğu kesiminde kent. Schwerin gölü kıyısında, Baltık denizinden 32 km içerde, Hamburg’un 115 km doğusunda yeralan, Mecklenburg- Vorpommern eyaletinin merkezi olan Schwerin’in nüfusu 130 685’tir. Bir karayolları-demiryolları kavşağı ve çevresindeki tarım-hayvancılık bölgesinin ticaret merkezi olan kentte, sanayi de gelişmiştir: Tarım araç-ge- reçleri yapımı; ilaç fabrikaları; plastik maddeler yapımı; kimya sanayisi; mobilya ve seramik yapımı; vb. Ayrıca, yapımına XIII. yy’da başlanan katedrali ve değerli tablolar (büyükdüklerin koleksiyonu) içeren müzesiyle tu rist de çekmektedir.
Adına ilk olarak 1018’den kalma metinlerde rastlanan Schwerin, 1358’den başlayarak Mecklenburg- Schwerin Büyükdüklüğü’nün merkezi, 1949-1990 arasında da Doğu Almanya’nın Schwerin yönetim bölümünün merkezi olmuştur.