Genel

Selçuk, Turhan

Selçuk, Turhan

Türk karikatürcüsü (Milas 1922). İlhan Selçuk’un ağa­beyi olan Turhan Selçuk, Adana Erkek Lisesi’ni bitirip

Turhan Selçuk.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ndeki sanat ta­rihi öğrenimini yarıda bırakarak Akbaba, Aydede (1947) dergilerinde, Yeni İstanbul gazetesinde karika­türler çizdi; sanat anlayışını yansıtan yazılar yazdı. Kar­deşi İlhan Selçuk’la birlikte Dolmuş ve 41 Buçuk mizah dergilerini çıkardı (1956). Özellikle önce Milliyet, sonra Cumhuriyet gazetelerinde yayınladığı (yayını günü­müzde [1995] de sürmektedir) Abdülcanbazadlı çizgi- romanıyla (tiyatroya uyarlandı) ün salıp, yurt içinde ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül (1956’da Bordig- hera Altın Palmiye, 1970’te İpoCompo, 1975’te Veral- li, 1984’te Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar ödülleri; vb.) kazandı. Karikatürleri Diogenes, Atlas{New York), Los Angeles Times, İl Trovase gibi yabancı basın organ­larında da yeraldı. Karikatürlerinden ötürü birçok kez kovuşturmaya uğrayıp, Ankara Sanatçılar Derneği tara­fından “halkın sanatçısı” seçildi (1971). Avrupa Konse- yi’nin 1993’te açtığı “kitap ve okuma” kampanyası için basılan afişlerde, Barış ve Kitap adlı karikatürü logo ola­rak kullanıldı.

Karikatür albümleri: Turhan Selçuk’un Karikatür Al­bümü (1950), 740 Karikatür (1959), Turhan 62 (1962), Hiyeroglif (1964), Hal ve Gidiş Sıfır( 1969), Söz Çizginin (1980), Klasik Sanatın Büyük Ustası (1989).

Selçuklular

XI. yy. başlarından XIV. yy. başlarına kadar İran, Irak, Kirman, Suriye ve Anadolu’ya egemen olan Türk süla­lesine ve kurdukları devletlere verilen ortak ad. X. yy’ın ikinci yarısında Oğuzların Kınık boyundan Selçuk Bey’in komutası altında Hazar (ya da Oğuz) beyinden ayrılarak Siriderya (Seyhun) ırmağının sol kıyısındaki Cend kentine yerleşen Selçuklular, kent çevresinde ba­ğımsız bir devlet oluşturdular. Selçuk Bey’in İslâm’ı be­nimseyerek,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir