kandida enfeksiyonu, maya benzeri bir mantar olan Candida albicans ve benzer türlerin neden olduğu enfeksiyon hastahğı

kandida enfeksiyonu, maya benzeri bir mantar olan Candida albicans ve benzer türlerin neden olduğu enfeksiyon hastahğı. Normal olarak ağız boşluğu, dölyolu ve sindirim sisteminde bulunan Candida sıklık­la çocukların ve şeker hastalığı gibi bir nedenle vücudunun dengesi bozulmuş bi­reylerin dışında olumsuz etki yapmaz. Tet- rasiklin ve kloramfenikol gibi geniş spek- trumlu antibiyotiklerle uzun süreli tedavinin mantara karşı direnç sağlayan mikropları öldürdüğü ve kandida enfeksiyonuna zemin hazırladığı kanıtlanmıştır.

Enfeksiyon ağız ve dölyolu mukozasında sık görülür. Dölyolunda beyaz ve doku parçaları içeren akıntı, ağızda pamukçuk(*) oluşur. Genellikle hafif geçer ve bir bölgey­le sınırlıdır; kimi zaman yaygın döküntüler görülebilir. Ağızda pamukçuk en sık bibe­ronla beslenen bebeklerde ve çok ağır hastalarda görülür; dölyolu enfeksiyonu şeker hastalan ve gebelerde yaygındır.

Deride kandida enfeksiyonu sıklıkla vücu­dun kıvnmh bölgelerinde, özellikle koltuk altı, kalçaların arası ve göbek gibi nemli alanlarda görülür. Elleri uzun süre ıslak kalanlarda parmak araları ve tırnaklar çev­resindeki kıvrımlarda da ortaya çıkar. Ağız kenarlannda da özel bir kandida enfeksiyo­nu oluşabilir.

Mantar kimi zaman solunum sistemine de bulaşarak vereme benzer bir bronş ve akciğer enfeksiyonuna neden olur. Ender olarak bütün vücuda yayılarak kalbin iç zan (endokart) ile beyin zarlarının örselenmesi­ne neden olabilir. Kandida enfeksiyonunun oldukça güç olan tedavisinde iyot çözeltileri ve jansiyen moru kullanılır. Mantarlara etki eden nistatin adlı antibiyotik de yararlı olur.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*