Umberto Eco
YORUM
ve
AŞIRI YORUM
X
Yorum ve Aşırı Yorum
Umberto Eco Çeviri: Kemal Atakay Can Yayınları İstanbul, 1996 170 Sayfa
Yorum ve Aşırı Yorum edebiyatta ve sosyal bilimlerde en önemli uğraşlardan biri olan metinlerin anlamını yorumlamayı ve bununla birlikte soruları tartışmak üzere felsefe, edebiyat kuramı ve eleştiri alanının en önemli isimlerini bir araya getiriyor. Eco’nun bu kitaptaki konferansları, bazı okumaları “aşırı yorum “ olarak belirlemenin yollarını araştırıyor. İlk konferansta, çoğu kişinin dikkatinden kaçacak biçimde kodlanmış “gizli” anlamlara ilişkin fikirlerin Batı düşüncesindeki uzun tarihi anlatılıyor. Eco ikinci konferansında, tek bir yorumun doğru yorum olduğunun kanıtlanması gerekmeksizin, bir metnin aşırı yorumunun ayırt edilebileceğini belirtiyor. Eco üçüncü
lw:*İC:a~r’”Ho nr>”‘ -‘ttiL- v’i7nrın
“kendi” metninin yorumcusu olarak ayrıcalıklı bir konuma sahip olup olmadığı sorununu ele alıyor.
Seminere katılan diğer üç konuşmacının tebliğlerinden her biri Eco’nun iddialarına, başka entellek-tiiel gelenekler ve farklı kaygılarla temellenen yanıtları içeriyor. Ric-hard Rorty, Eco ile ilgili yorumunda,
bir metnin “yorumu” ile “kullanımı” arasındaki ayrıma karşı çıkıyor. Aynı zamanda Rorty, “amaçlarınızı ve böylece yaşamım değiştirmeye yardımcı olacak” metinlere değer verdiğini belirtiyor.
Jonathan Culler, gerek Eco’nun gerek Rorty’nin görüşlerine karşı çıkıyor. Bir anlamda Eco’nun ‘‘aşırı yorum” olarak saldırdığı şeyi savunan Culler, metnin ‘söylemediği’ şeyler hakkında her zaman ilginç sorular sorulabileceğini ve neyin ilginç bulunacağının kapsamının önceden sınırlanmayacağını belirtiyor
Christine Brooke-Rose ise bu kuramsal sorulara değinmekten çok “palimpsets tarih” adını verdiği türün doğası ve hizmet ettiği amaçlarla ilgili soruları ele alıyor.
Türk Musiki Kültürünün Anlamları
Eugenia Popescu-Judetz Çeviri: Bülent Aksoy Pan Yayıncılık İstanbul, 1996 104 Sayfa
Kitapta yer alan üç denemenin ortak eksenini, Türklerin musikinin kuramına ve icrasına yaklaşım biçimleri musiki sanatına yükledikleri “anlamlar” oluşturuyor. Bu da yeni bir bakış açısı ve üç yeni musiki ko-
EUGENU POPE5CU-JUDSTÏ
TÜRK^MUSIKİ KÜLTÜRÜNÜN ANLAMLARI
nusu ortaya çıkarmış. Yeni bakış açısıyla ortaya çıkan konulara yeni kavram ve terimlerle işlenmiş ve bu terimlerin Türk musikisi incelemesinde ilk kez kullanılıyor olması kitabın ilk başta göze çarpan özelliği olarak ortaya çıkıyor.
Nota Yazım Türleri başlıklı ilk deneme notanın Osmanlı-Türk musiki kültürü içindeki yerini belirlemek amacıyla yazılmış, “…notanın çeşitli öğelerini bir araya getirip bir işaretler örgüsü içinde diizenlevebi-len bireyler verir notaya anlamını. Türk musiki kültüründe nota her şeyden önce musiki işaretlerinin sese çevrilmesi amacına yöneliktir.”
Bir Güç ve İcra Gösterisi Olarak Mehter başlıklı ikinci denemede mehterin simgelediği tarihi ve çağdaş anlamlar yorumlanıyor. Mehter musikisi herkes için icra edilen ve toplumun çok geniş bir kesimince dinlenen bir musikiydi. “Mehterin gelişimi Türk dünyasında çağlar boyunca bu dünyanın yapısı ile amaçlarına özgü simgesel biçimler ve toplumsal düzenlemelerle sürüp giden değişimin ibrelerini gösterir.”
Türk Musikisi Kaynaklarında Metinlerarası İlişki başlıklı son deneme de “metinlerarası ilişki” terimi anahtar kavram niteliğinde.
Kitabın sonunda metinde yer alan önemli terimlerin açıklandığı bir Kavramlar Kılavuzu’na da yer verilmiş.
Kalemiyeden Mülkiyeye
Carter V. Findley Çeviri: Gül Çağalı Güven Tarih Vakfı Yurt Yayınları İstanbul. İ99:’
424 savfa
Osmanlı împaratorluğu’nda, 18. yüzyıl or-talannüan Cumnuriyet’e kadar geçen süre reformlar dönemiydi. Modernleşme hareketinin sonuçları olan ve tepeden tabana dikey bir hareketliliği içeren bu reformlar, öncelikle askeriye, ilmiye ve mülkiye alanlarında uygulanmaya başlanmıştı. Kitapta, Findley,
\ K. I f- R V. F T K D ï h V
idari reformları, Osmanlı mülkiye memurlarının toplumsal tarihi açısından inceliyor.
Osmanlı kalemiye ve mülkiye memurlarının toplumsal tarihlerinin incelendiği bu araştırmanın konusu, “…Osmanlı İmparatorluğu’nun reform dönemi (1789-1922) boyunca “yönetici sınıf’ın tarihsel olarak kalemiye diye tanınan dalının, 1830’lardan sonra mülkiye diye bilinen yeni bir oluşuma dönüşmesidir…“Kalemiye” terimini diğer mekan ve zamanlarda üretilmiş varsayımlardan çözüp ayırmak için görece küçük yorumlar gerekir; Osmanlı İmparatorluğumda ve eski İslam devletlerinde, kalemiye hükümet yazışmalarını yürüten, mali kayıtları ve toprak mülkiye kayıtlarını tutan görevlilerdi…Osmanlı kalemiyesini anlamak için, katiplerin çalıştığı hükümet sisteminin niteliğini anlamak şarttır.”
Kitapta, memurların toplumsal çevresi, eğitim tercihleri, pörev yerleri, çalıştıkları dairelerin aurumu, aıaıım vc ıımd.ş jısıtımunım fjGî’Urıii rı istatistikler ve görsel malzemelerin desteğiyle ayrıntılı bir biçimde aktarılırken, modernleşme çabaları içerisinde, geleneksel kalemiyenin mülkiyeye, kalem efendisinin mülkiye memuruna doğru geçirdiği evrimin öyküsü anlatılıyor.
KaLEMİYEDEN MÜLKİYETE
OSMANLI MEMURLARININ TOPLUMSAL TaRİHİ
Yayın Dünyası
Bezen Hindistan
s \<-\R
©
TjSiSHt* -m
*$1msamm
h,Uv
»•(V/MMKttv KrlCIU!*. it
1 ‘■ ı:1 j:i! ı1 -i r ….. ”
•H ı, * »k /■
IbİHlCeMA
Serinin bu son kitabıyla birlikte,
Big-Bang’den bj yana uzana-
gelen tarihimizi incelerken kozmosun olası gedeceğine ilişkin bilimsel tahminler yapabilme zeminini de elde ediyoıuz.
Dinozorların Sessiz Gecesi
Hoimar Van Ditfurth Çev: Veysel Atayman Alan Yayıncılık İstanbul, 1996 188 sayfa
Standart Zamanların Belirlenmesinde Plan Zamanlar Yöntemi Ve Uygulamalan
Naim Cesur MPM Yayınları Ankara, 1996 115 Sayfa
İşletmelerde üre- ■
tim verilerinin
belirlenmesinde
katkıda bulunmayı amaçlayan bu çalışmada, iş etüdü kurslarında gösterilen plan zamanlar yöntemi açıklanıyor.
E.A.E
Uygulamalar
Thomas Gordon Çev: Emel Aksay Sistem Yayıncılık İstanbul, 1996 279 Sayfa
Anababalıkla ilgili kişisel gelişim kitaplarının en anlaşılabilir, en ulaşılabilir ve en yaşama geçirilebilir nitelikte olanlarından biri. Etkili İletişimin biraz çabayla uygulanabilir olduğunu görmek keyif verici.
“Merhaba” sütununda yayımlanan ““
yazılardan
oluşan kitap, Antik çağlardan yeni yüzyıla, Troyalı Hektor’dan Halikarnas Balıkçısı’na, Ege Kültürü’nii anlatıyor.
Ege Sevgisi
Yaşar Aksoy Biigi Yayınları İstanbul, 1996 255 sayfa
Yaşar Aksoy’un Yeni Asır