Bağırsak SOLUCANLARINI KÜÇÜMSEMEYELİM

SOLUCANLARINI KÜÇÜMSEMEYELİM
Daha çok, askarit (Ascaris lumbrlcoi-des) diye bilinen, Önemli hastalık ve ölümlere neden olan bu yuvarlak solucan üzerinde titizlikle durmak gerekir. Yurdumuzun kırsal bölgelerinde, özellikle çocuklarda sık görülen bu asalak, tahmin edemeyeceğimiz kadar ciddi bir sağlık sorunudur.
Prof. Dr. M. Mihri MİMİOĞLU*
Askarit insan bağırsağında bulunan en büyük (35 cm.) yuvarlak solucan olup, Dünya Sağlık Or-gütü’nün son yayınlarına göre, sosya ekonomik durumu iyi olmayan ülkelerde çok yaygın durumdadır. Bunun nedeni, dişisinin çok sayıda (200.000) yumurtayı bir günde üretmesi, dışkıyla topraâa düsen bu yumurtaların, en elverişsiz çevre koşutlarına bile dayanıklı olması ve sağlıklı şartlarının elverişli olmadığı ortamlarda çok kolay bulaşabilmesidir.

Bu asalakla etkili bir biçimde savaş için sağlık koşullarına uyulmalı, insan dışkısının çevreyi kirletmesine engel olunmalı, halkın eğitimine önem verilmeli, kullanma ve içme suları sağlıklı olmalı ve kitle halinde tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır. Gelişmekte olan yörelerde bu önlemlerin uygulanması, insanları eğitmekten çok daha zordur.

Sözü edilen önlemlerin tümü, çok kez gercekleşti-rilmeyebilir. Ama hiç olmazsa kişisel temizlik, tuvaletlerin denetim altında bulundurulması ve özellikle kırsal kesimde çocukların, kakalarını oyun oynadıkları yerlere yapmamalarını sağlamak aa yeterli olabilir.

İnsanların kitle halinde tedavi edilmesinin amacı, asalağı tümüyle ortadan kaldırmak olmasa bile, solucan sayısını azaltmak, yayılmasını sınırlandırmak olmalıdır.
Ascaris lumbricoides’in bulaşması a. Bhrı feste insan, b. Dışkıyla toprağa düşen murta, c. Enfektif yumurtanın bulaşma yollan, d. Enfektif larva yumurta kabuğu İÇİR-. de, e. Yumurtanın ağız yoluyla aknautây,

Dünyo Sağlık Örgütü’nün yayınlarından öğrendiğimize göre askarisle savaş için Filipin’lerde yapılan deneylerde, dörder ay aralıklarla, yılda üç kez ve üç yıl süre ile yapılan kitle tedavisinden olumlu sonuç alınmıştır. Bu amaçla geniş spektrumlu antihelmintikler (solucan öldürücüler) kullanılmıştır.

Japonya, Kore ve Taivan’da toplumlar yılda iki kez ilaçla tedavi edilmektedir. 8u uygulamalar yalnız çocuklarda yapılsa bile özlenen sonucun alınabileceği ileri sürülmüştür.

En içten özlemimiz, bu uygulamaların yurdumuzda da yürürlüğe konulmasıdır.

En içten özlemimiz, bu uygulamaların yurdumuzda da yürürlüğe konulmasıdır.

insan bağırsağında, ağızdan alınan mikroskobik yumurta sayısı kadar (bazen yüzlerce) dişi sol ucan ergin hale gelebilir. Bunlar, konağın en değerli besin maddelerin (protein, vitamin, mineraller! sömürmekle kalmaz aynı zamanda incebağırsağı tıkayarak ya da de-Gnsızın olüfn® i
da arkadaşlarının ağzına götürülmektedir.

nnrs. kentlerden giderek, plajlara
BİLİM ve TEKNİK

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*