Temmuz Ayının İlginç Hava Olayları

Bu ay gökyüzü yine ilginç gök cisimlerinden dolayı çok zengin. Hava karardıktan hemen sonra güneş sistemimizin üç büyük gezegeni, Jüpiter, Satürn ve Mars gökyüzünü süslemeye devam et¬mektedir. Venüs ise sabaha karşı güneş doğma¬dan biraz önce doğu çevreninde (ufkunda) Ay’dan sonra göğün en parlak cismi olarak bize kendini gösterecektir. Eğer sabahleyin kafcıpta onu gö¬rürseniz sakın uçan daire yine geldi demeyin. Şaka bir yana, kendisi çok parlak olduğundan böyle bir benzetme onun bir gezegen olduğunu bilmeyenler tarafından yapılmaktadır ve bu da doğaldır. Bu ayın ilginç olaylarını aşağıda şöyle sıralayabiliriz.
4 Temmuz: Sabahleyin saat 04 de Venüs ge¬zegeni Aldebaran yıldızının 4° kuzeyinde buluna¬cak .Yine bugün saat 16 da yer güneş uzaklığı en büyük değerine ulaşacak çünkü dünyamız gü¬neş etrafında çizdiği elips yörüngenin en öte noktasında bulunacak.
* * – >ldl 1. f9 T«wm« M4»h^İB Bör», do«- f önce doğu çevresinde *Y He Ms’i g^fneMr. GöHlhlûğû gibi
‘ftfcîiP
6 Temmuz: Saat 11 de Ay dolunay evresin- dedir .Ayrıca bugün tam Ay tutulması var fakat ülkemizden değil de güney yarımküreden ve A.B.D. nin bir kısmından görülecek.
GÖK EŞLEĞİ (EKVATORU) cf
#AY ^
TAKIM BATI
ıo*i
DOĞU
‘ * • JÛPİlîR MÂKS^SPİCA (BAŞAK)
W <* <*
14 4P 20 so
13

şrn^mrnmmm
m
10 Temmuz: Bugün saat 03 de Mars gezege¬ni Satürn’e en yakın konumda bulunuyor. İki ge¬zegen arasındaki uzaklık sadece 3° olup bu ko¬numda Mars, Satürn’ün güneyinde olacak.
14 Temmuz: Saat 07 de ay sondördün evre- sindedir.
18 Temmuz: Bu ay Venüs’ün Ay’a en yakın konumu gerçekleşiyor. Hatta Yeni Zelanda ve güney Pasifikten Ay’ın Venüs’ü örttüğü görüle¬cek. Ülkemizde ise sabah güneş doğmadan biraz önce Venüs’ü Ayça şeklindeki Ay’ın yaklaşık 5° kuzeyinde göreceğiz. Görüntü, Ay ile yıldızı bi¬raz ayrık şekilde olmak üzere bayrağımızı andıra¬cak.
20-Temmuz: Saat 22 de Ay yeniay evresin- dedir. Ayrıca bugün parçalı güneş tutulması ola¬cak fakat ne yazık ki bu tutulma da ülkemizden görülemiyecek. Tutulmanın görüleceği bölgeler, Kuzey Amerika ve Avrupa kıtalarının kuzeybatı yöreleri, Asyanın kuzeyi ve kutup bölgesidir. Parçalı tutulmanın en büyük olduğu an 21h 43^.8 olup o anda güneşin % 46 sı tutulmuş olacak.
21 Temmuz: Bugün saat 22 de Mars gezege¬ni Spica yıldızının 1°.6 kuzeyinde olacak.
27 Temmuz: 26 yı 27ye bağlayan gece saat 01 de Ay, Mars gezegeninin 6° kuzeyinde olacak.
28 Temmuz: Saat 21 de Ay ilkdördün evre¬sinde olacak.

ian işlemler, tütün yaprağındaki nikotin ve ben¬zer maddelerin oranı üzerinde etkili olurlar. Tü¬tün bitkisinin dalları koparıIırsa, nikotin öteki alkaloidler ve azotlu madde birikimi artar
Çiçekler, açmadşn koparı İdi kiarında da, tü¬tün yaprağındaki zararlı maddeler artmaktadır. Bu işlemler yapılmazsa, kullanana daha az zarar verecek tütün elde etmek mümkündür ki, bir kısım yöremizde, örneğin Samsun ve çevresin¬de, böyledir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*