ODUNLU PROBLEM

 

«M*

ODUNLU PROBLEM

■I V

s-âsi’

Selçuk ALSAN

 

Doç. Dr.

Resimde menteşe İle bağlı 7 tahta parçasından oluşmuş 5. şekil görülmektedir. Menteşeler katlana­rak biçimleri değiştirilen bu 5 şekilden 4’ünden farildir?

BUL KAREYİ, SAR YARAYI

İ v

X, bir operasyon sonucu Y şekline getirilmiştir. Z üzerinde aynı tip operasyon tekrarlanarak, A, B, C ve D’den biri elde edilmiştir. X I Y haline getiren yöntemleri Z ürezlnde tekrarlarsanız A, B, C ve D’den hangisini elde edersiniz? (Çözüm süresi: 15 saniye)

*!Rı ZEHlR, P’4e«i ‘KSfe İÇERİ*

B

 

*1

 

*}İ£H İKİ

ÇALAR SAAT-

İki çalarsaatiniz var, birini 1 saat için kurarsınız, 50 dakika sonra çalıyor. Diğerini yine 1 saat için ku­rarsanız, 70 dakika sonra çalıyor, ne yazık ki, ikisi­nin dıştan ayırtetmek olası değil. 30 dakika sonra çaiarsaati bir kereden fazla kurmamak şartı ile bu­nu nasıl sağlarsınız?

SORU İŞARETİ

? 9 ? X 9 ? = ??81 ?

Soru işaretleri yerine hangi sayı gelecek? (Bütün soru işaretleri yerine yanı sayı konacak)

ZEHİR ŞİŞELERİ

Aşağıdaki şişelerden birinde gençlik iksiri, birin­de zehir, üçüncüde biri veya diğeri vardır. Zehir içe­ren şişenin üstündeki etiket yanlışdır. Diğer siye veya şişelerin üstündeki etiketler ise doğrudur. Siz olsa­nız hangi şiyeyi içerdiniz?

SAKLI SAYI

21  adet parça­yı karalayarak iki haneli ve 8 ile bölü- nebilir bir sayı yaratınız.

NOKTA

Üç karenin daha ortalarına birer nokta koyu­nuz; öyle ki, dikdörgendeki her kare yatay, dikey ya da çapraz olarak en az bir nokta ile aynı doğru üzerinde olsun?

A

B

C

D

E

Geçen sayımızdaki “ZEKASAYAR” köşemizde yer alan soruların ya­nıtları 16. sayfamızdadır.

 

KARADENİZDE BİR AMAZON

Trabzon’da yapılan bir satranç turnuvasın* da, Karadeniz Üniversitesinde okuyan bir genç kız (Nilüfer Çınar) İsviçre sistemi İle 5 turluk ya­rışmayı 30 erkek arasında tek genç kız olarak ve beşte beş çekerek kazanmıştır. Bu sonuca bir çok yönden çok sevindim. Her şeyden önce Ni­lüferin antrenör hocasıyım. O da Suat Soylu gi­bi benim kitaplığımdan çıkıyor. Artık benim ünlü kitaplığım bir “Satranç Araştırma Merkezi” ha­line geldi. Gençler aradıktan her şeyi bulabiliyor­lar. Nllüfer’ln “En güzel oyun” seçilen Fransız savunmasını okuyucularımın beğeneceklerini umarım.


 

e4 e6 2.d4 d5 3.Fd3 dxe4 4.Fxe4 AfS 5.VJ3? (Beyazın filini saklaması daha iyiy­di). 5..Axe4 6.Vxe4 Adil 7. AJ3 AfS 8Vd3 Fd6 9.0-0 b6 10.Vb5 Fd7 11. Vg5 Fc6! (Be­yaz fili biiyûk çapraza yerleştirmek çok güzeli) 12.Abd2 Ve713.Ae5 Fb714.AdJ3 H6
  1. Vxg7??         (Vezir ile piyade avcılığı yap- mak beyaza oyunu kaybettirecek.) 15..Kg8
  2. Vxh6  Fxe5! 17.dxe5 (Atla alırsa Vezir kaybeder.) 17..Fxf3 18.Fg5 Ae4ü (Vezir fe­dası ile iki hamlede mat var.) 19.gxf3 Axg5 20.VhS AxfS 2l.Şhı Ah4 22.Kgx 0-0-0 23.Vh7 Kh8 24.Ve4Şb8 25.a4 Vc5 26.Kg4 Vxf2 27.Kf4 Af3îî Beyaz oyunu terk eder. Bkz: Diyagram. Mata çare yok çünkü, 28.Kh4 Vxh2! 29.Kxh2Kxh2 mat. Gerçek­ten şahane bir bitiriş! Öğrencim Nilüfer Çı­nar’ı bu başarısı ile can ve gönülden kut­larım. Darısı diğer şampiyonluklara!

SIZ OLSAYDINIZ

Hamle sırası siyahta. Altı ham­lelik güzel bir mat sizi bekliyor.

Hamle yine siyahta. Altı ham­lelik bu ünlü matı Capablanca yapmış. Siz de yapabilir misiniz?

Bu kez sıra beyazda. Dört ham­lelik güzel bir mat sırada.

 

 

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*