Genel

SEMENDERLERDE GÖZ NAKLİ

SEMENDERLERDE

GÖZ NAKLİ

Mutasyon sonucu, bazı semenderler gözsüz doğar. Nor­mal semenderler, gözlerine düşen ışık miktarına göre renk­lerini değiştirirler; gözlerine giren ışık, bu hayvanların vü­cutlarında bazı hormonların salgılanmasına neden .olur. Bu hormonlar da derideki renk (pigment) hücrelerini etkileye­rek, deri renginin açık veya koyu yeşil olmasını sağlar. Göz­leri olmayan semenderler, derilerinin rengini değiştiremez­ler. Biyolog W. Harris, gözsüz semender embriyolarına göz nakli yaptığında şaşılacak bir sonucu vardı: Nakledilen göz­ler ,görme sinirine bağlı olmamalarına rağmen, ışık düştüğü zaman hayvanın rengini değiştirebiliyorlardı. Işık uyarıları, kendilerine, görme siniri dışında yeni ve anormal bir yol bulmuştu.

BİYONİK KULAK SAĞIRLIĞI GİDERİYOR

Gelecek 20 yıl içinde, işitme kaybı olanlar, bel kemerle­rinde taşıdıkları kompütere bir fiş sokarak normal işitmeye kavuşacaklar. Utah Üniversitesi’nde geliştirilen Ineraid adlı elektronik kulak, ABD’deki 350.000 sağırı işitmeye kavuş­turacak. Ineraid, iç kulakta işitmeyi sağlayan tüylü hücrele­rin yerini alacak. Normalde iç kulak salyangozunda (coch­lea) bulunan tüylü hücreler ses dalgaları ile titreşir, tüylerin mikroskopik bir zara çarpmasıyla işitme meydana gelir. TüyKafatasındaki prize belindeki kompüterden gelen fişi sok ve işit İşte biyonik kulak.

lerin zara çarpmasından oluşan mikro titreşimler, işitme si­niri tarafından elektrik sinyalleri şeklinde beyne taşınır. Walk­man büyüklüğünde bir mini bilgisayar da aynı işi yapar. Ku- lakdaki bir mikrofon aracılığı ile alman ses dalgaları bilgisa­yara gelir, bilgisayar bu ses dalgalarına karşılık elektrik sin­yalleri oluşturur; bu elektrik sinyallerini taşıyan fış, kafatası­na takılan bir prize sokulur. Böylece işitme siniri, normalde olduğu gibi ses dalgalarını elektrik sinyalleri şeklinde algıla­maya başlar. Daha birkaç yıl öncesine kadar, bu işi yapmak için dev bilgisayarlar gerekiyordu. Oysa günümüzde bilim bü­yüdükçe cihazlar küçülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir