B |
# Sanatındaki güçlük, şair olana fikirler getirir, şair olmayanın elinden fikirlerini alır. m Şiirde felsefe yapmak dün de, bugünde, satrancı dama kurallarına göre oynamağa kalkışmak olmuştur. % Allah erkeği yarattı, yalnızlığını kâfi görmedi, ona bir de eş yarattı ki yalnızlığını daha fazla hissetsin. Paııt VALERY |
hemen hemen nereçfe bulunabilecekleri hakkında bilinecek pek fcir şe^ kalmamış okluğu k^ıısiıia varılmıştır.
Fakat geçen y|»n Ağustosunda Avustralyanın New South V^tes^de iki çiftçi bunun tam tersini kanıtladılar: Onlâr bir ağacın kökü altında buldukları ağır ^ir topağın içinden 5,4 kilogramlık saf alto çıkarmayubaşardılar, değeri 2.750.000 TL. ediyordu. Hemen hemen o sıralarda Avustralya’n inen eski yerlilerinden iki kişi Batı Avustralya’da topraktan bir “Kuvars Yumrusu” çıkardı. Götürdükleri bankada onlara bunun 1.250.000 TL. kıymetinde olduğunu söylediler.
Yazdanberi bu gibi haberler gazetelerin sayfalarını doldurdu ve binlerce insan çadırları, arabaları ve özel gezi römorklarıyla Perth’in Kuzey Doğusuna doğru fırladılar. Avukat Bili Harris, Perth’deki yazıhanesini kapadı, iki Avustralya dolarına maden şehri Cue’nun yakınında bir altın arama ehliyeti satın aldı ve işe başladı. Üç ay geçmeden 30.000 dolar kazandı. Genellikle orada altın arayanlar haftada 500 dolar kazanıyorlardı, hem de hiç bir vergi ödemeden.
Eski banka memuru Trevor Eyden Nisandan beri 550.000 TL. değerlide altın bulmuştu. İlk buluşunu tanıdıklarından birini görmeye gittiği bir Kamping yerinde yapmıştı: 5,5-ons, ki bu 50.000 TL. demekti.
Altın arayıcılarının kullandıkları, kürek, sivri uçlu ufâk kazma, kepçe ye uzun çizmeler bugüne kadar değişmemiştir/ yalnız Avustralya altın arayıcılarının altın arama sırasında bugün kullandıkları en önemli araç madencilerin maden ararken kullandıkları bir arama aygıtının geliştirilmiş, modern şeklidir.
Bu sondenin pahalı modelleri iki kilo
ALTIN, SARI GÜÇ!
Altının kimyasal simgesi “AU” dur, latince “aurum” dan. Kırmızımtırak sarı bu soylu ağır madenin özgül ağırlığı – 79,32 g/cm dür; ergime derecesi 1,063 C, kaynama derecesi ise 2966 C civarındadır.
, Kimyasal bakımdan altın, asitlere, bazlara ve alkaliklere karşı büyük bir direnç gösteren soylu bir kâraktere sahiptir.
Kuzey Amerika, Urallar, Güney Afrika ve Avustralya’da bulunan a/t/n madenlerinden başka okyanuslar da dünyanın en büyük altın kaynaklarıdır. Denizlerde erimiş tuzlar halinde milyonlarca ton altın bulunmaktadır. Yalnız bugüne kadar yapılan geniş araştırmalara rağmen deniz suyundan altın çıkarmak için İktisadî, ucuz bir yöntem bulunamamıştır.
ağırlığındadır, o yavaşça zeminin üzerinde gezdirilir ve üç metre derinliğe kadar toprak içinde bulunan cisimleri haber verir. Yalnız doğrudan doğruya altını göstermez.
Eski altın arayıcılarının söyledikleri şu özdeyiş, AvustralyalI arkadaşları için de hâlâ doğruluğunu korumaktadır: “Altın hissedilir,