MARS’DA ÇİFTLİK

MARS’DA ÇİFTLİK

Mars’da bulunan bir astronotun tır­mık ve çapa gibi gereçlere ihtiyacı ola­caktır. Orada görevli bulunanların kala­cağı tüm iki yıl boyunca yiyecek taşın­ması zor ve sıkıcı bir iştir, olanaksız bile denilebilir, öyleyse Mars’da tarım yapmayı öğrenmemiz gereklidir.

Ruslar, uzayda Salyut 6 “vahası”nda yaptıkları deneyde, uzaya götürdükleri bezelye, yeşil soğan ve buğday gibi to humları yetiştirmek istemişlerdir. Ürün­ler önce büyümüşler ama sinra ölmüşler­dir. Böylece deney yeni bir ürün ala­madan başarısızlığa uğramıştı. Olayın nedeni henüz anlaşılamamıştır.

Mars’da ürün yetiştirmek için, Gü­neş’in ültroviyole ışınlarından korunmuş kapah yeşil alanların tasarımım gerçek- leştirmeliyiz. Bu alanlar Dünyadaki at­mosferik ve ekolojik koşulları da sağla­malıdır. Texas Üniversitesi zoologlarından Basset Mc Guire, “Bu kolay olmayacak­tır. diyor, ve “hepimiz biliyoruz ki, kapalı yerlerde yetiştirilen canlılar, eğer iyi bes-

Kapalı bir yaşama ortamı bitkilerin “boğulması” na neden olabilir. Nasıl ki maden ocağındaki bir mağarada mahsur kalmış biri eninde sonunda tüm oksijeni tüketecekse, aynı şekilde sık bir bitki topluluğunun da fotosenteze devam ede­ceği düşünülürse birkaç dakika içinde karbon dioksit sıkıntısı belirecektir. Bu­nun için, atmosferik gazların dengelenme­si, açısından hayvanların da bu ortama so­kulması gereklidir. Tavşanlar bu konuda idealdir, çünki, birçok görevi birden yük­lenebilirler: Bitkilerin, insanlarca sindiri- lemiyen kısımlarını yerler, dışkıları güb­re olarak işe yarar, insanların tüketeceği bir protein kaynağı olabilir.

Önceleri uzayda yetişecek bitkilerden, bö­cekleri, mantar ve bütün bakteri türleri­ni uzak tutmak, akıllıca bir iş gibi sa­nılmıştı. Ancak, bu küçük canlılar ku­ruyan köklerin yaprakların ve gövdenin temizlenip yok edilmesinde çok faydalı olacaklar ve böylece artıkların birikme­si önlenmiş olacaktır. Bunlar ayrıca bü­tün ekini silip süpürebilecek daha zarar­lı mikroplara karşı da koruyuculuk gö-

(Devamı Sayfa 6’da)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*