AĞIZDAKİ SES KUTUSU
Dünyanın İlk kendinden kumandalı yapay gırtlağı, Philadelphia, Thomas Jefferson Üniversitesinden bir grup tarafından gerçekleştirilmiştir. Dişlere tutturulan teller vasıtasıyla ağız tavanına (damak) bağlanan bir plaka üzerine yerleştirilen sistem, dil ve ağızın doğal konuşma şeklinde, tıpkı gerçek gırtlakta olduğu gibi ses çıkarır.
Cihaz pille çalışır (A). Ses hoparlörden çıkar (B). Kontrol devreleri paneli (C). Eski modeller elle çalışır, fakat bu sistem, iki elektroda (D), dilin dokunmasıyla açılır ve kapanır. İkinci bir çift elektrot (E), ise duruş aralarının kontrolünü sağlar.
Türkiye îie rekabet edebilecek diğer Krom ülkeleri ise, Rusya, Filipinler, Finlandiya ve Arnavutluk’tur. Memleketimiz üretim bakımından bazı yıllar, özellikle harp yıllarında, dünyada birinci
Bu bir çizim problemidir ve çizimi yapmak için de alet gereklidir. Bir çizim probleminde kullanılacak alet (ler) belirtilmediğinde, problemden söz edilemeyeceği açık olup eğer alet takımı olarak cetvel ve pergeli seçmişsek adı geçen problemin ifadesi şu olur: Cetvel v pergelle açıyı üçe bölme. Ancak burada cetvel ve pergel aletlerine açıklık getirmeliyiz.
Cetvelin iki kenarı da kullanılacak mıdır, yani aralıkları belli paralel doğrular çizmeğe de izin var mı? Sadece bir kenar kullanılacaksa cetvelin üzerinde bulunabilen taksimattan yararlanmaya, yani cetvelle uzunluklar taşımaya, ve cetvel T cetveli iso bununla ayrıca birbirine dik doğrular çizmeğe izin varmı?
Şimdi bu tür cetvelleri birer işaretle belirtelim:
C, : Adi cetvel (sadece bir kenarıyla doğrular çizmeğe yarayan taksimatsız cetvel),
Cı : Taksimatlı C, cetveli,
C2 : iki kenarı da kullanılan taksimat sız cetvel,
C2 : Taksimatlı C2 cetveli,
T : T cetveli (doğrular, dik ve paralel doğrular çizmeye yararlı cetvel).
Bunun gibi pergeller için şu İşaretleri benimseyelim:
P: Adi pergel (istenilen merkez ve yarıçapta çemberler ve çember yayları çizmeye yarayan alet)
Pr: Paslı pergel (sadece yarıçapı r olan eş çemberler çizen alet).
Eğer alet takımı olarak Cı ve P’yi seçecek olursak adı geçen problemin kesin ifadesi şu olur: Adi cetvel ve adi pergelle bir açıyı üçe bölme.
Bir çizim problemin çözülebilir ya da çözülmez oluşu alet takımının bu problem için yeterli ya da yetersiz olması anlamındadır. Bir aJet takımıyla çözülemeyen -çö- zülmezliği ispatlanmış olan- bir problem.