AĞIZDAKİ SES KUTUSU

AĞIZDAKİ SES KUTUSU

Dünyanın İlk kendinden kumandalı yapay gırtlağı, Philadelphia, Thomas Jefferson Üniversitesinden bir grup tarafından gerçekleştirilmiştir. Dişle­re tutturulan teller vasıtasıyla ağız tavanına (damak) bağlanan bir plaka üzerine yerleştirilen sistem, dil ve ağızın doğal konuşma şeklinde, tıpkı gerçek gırtlakta olduğu gibi ses çıka­rır.

Cihaz pille çalışır (A). Ses hopar­lörden çıkar (B). Kontrol devreleri paneli (C). Eski modeller elle çalışır, fakat bu sistem, iki elektroda (D), di­lin dokunmasıyla açılır ve kapanır. İkinci bir çift elektrot (E), ise duruş aralarının kontrolünü sağlar.

Türkiye îie rekabet edebilecek diğer Krom ülkeleri ise, Rusya, Filipinler, Finlandiya ve Ar­navutluk’tur. Memleketimiz üretim bakımından bazı yıllar, özellikle harp yıllarında, dünyada bi­rinci

Bu bir çizim problemidir ve çizimi yap­mak için de alet gereklidir. Bir çizim prob­leminde kullanılacak alet (ler) belirtilmedi­ğinde, problemden söz edilemeyeceği açık olup eğer alet takımı olarak cetvel ve per­geli seçmişsek adı geçen problemin ifade­si şu olur: Cetvel v pergelle açıyı üçe böl­me. Ancak burada cetvel ve pergel aletleri­ne açıklık getirmeliyiz.

Cetvelin iki kenarı da kullanılacak mı­dır, yani aralıkları belli paralel doğrular çizmeğe de izin var mı? Sadece bir kenar kullanılacaksa cetvelin üzerinde bulunabi­len taksimattan yararlanmaya, yani cetvel­le uzunluklar taşımaya, ve cetvel T cetveli iso bununla ayrıca birbirine dik doğrular çizmeğe izin varmı?

Şimdi bu tür cetvelleri birer işaretle be­lirtelim:

C, : Adi cetvel (sadece bir kenarıyla doğrular çizmeğe yarayan taksimatsız cet­vel),

Cı : Taksimatlı C, cetveli,

C2 : iki kenarı da kullanılan taksimat sız cetvel,

C2 : Taksimatlı C2 cetveli,

T : T cetveli (doğrular, dik ve paralel doğrular çizmeye yararlı cetvel).

Bunun gibi pergeller için şu İşaretleri benimseyelim:

P: Adi pergel (istenilen merkez ve ya­rıçapta çemberler ve çember yayları çiz­meye yarayan alet)

Pr: Paslı pergel (sadece yarıçapı r olan eş çemberler çizen alet).

Eğer alet takımı olarak Cı ve P’yi se­çecek olursak adı geçen problemin kesin ifadesi şu olur: Adi cetvel ve adi pergelle bir açıyı üçe bölme.

Bir çizim problemin çözülebilir ya da çözülmez oluşu alet takımının bu problem için yeterli ya da yetersiz olması anlamın­dadır. Bir aJet takımıyla çözülemeyen -çö- zülmezliği ispatlanmış olan- bir problem.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*