Nevrtöft

Nevrtöft ve- Leibniz; ^nstehfdan geöröetri feonusundà 1 ayrtfmâktadırfâr. Gerek Newton, İnekse Leibniz üîfâiyfin i dÖz -Vani ^Eudîdîen” ^ö^feifm^lrtannlâktadTrlar.^Bunu; Newtôtt’un 1§8fr>yıfında ortaya attığı üç têfrièl kanunda fSj^ièl^ëyf2:.: NevVton’un birinci kanununda, “*H«*fi§fngi bfr d* Itâwfetin etfctei âltındâ bulurf- ıWŞW bfr”cKim, ÿà yerindi cfüftır veya düzgün «tefrüsâf brrhareket yapar” denmektedir:

”              dcférusai frâfefcet etmesi, yani doğru­

sal bir yöl >Vzlemesi, €u<>Ud geometrisi ile olan ilişkiyi göstermektedir: OysakiÜinstein kuramrn- da/doğrumm yerini bir eğri âlmış bulunmaktadır. Eğriliği yakın çevremizde»izleyememizin nedeni ise, evmnin eğrilik yarıçapının çok büyük şimdilik înanmaktan başkİ blr^re^ktur A Gözlemlerimizi göre, evren sonlu oİm*fc|a “birlikte gittikçe’ ğerîlîemektedî r. Tan i, ”Çatak#’ denilen yıldız kümelerinin arası açılmaktadır. Bu genişlemeyi şu Örnekle, biraz olsun sezebiliriz. Bir lastik balonun üzerinde noktalar işaretleyip balonu şişirelim. ^teR^iştikçe^^okt^rfnJliıtir- lermden uzaklaştı/darım ve aralarındaki uzakJjğın artığım görebiliri^. Evrenin genişlemesini Şekil 4 deki şişen balona, benzetebiliriz.

Şu genişleme nereye kadar sürecektir? Acaba evren, sonsuza kadar genişlemeye devam mı edfedîk, yoksa* y^ıidefr büzülmeye başlıyacak mıdır? Şü anda her iki görüşü de savunan bilim ac^Lrnfarı Vattır. Bü soruyu da*, yanıtı henüz kesin olafâk verileftıiyen sorular listfeşihe eklemek

Son üç “olarak, dış çevremizi kavramanın kül tür dWrV soyutlanam\yaca&m* sövlöVebUirir. Bir

do&â bilimlefl; tfiğefr yandartmatematik, töjtfum1 kültürünün ayrılmaz parçalarıdırlar: Kü- Vi^ d^ürmâda ve fnodel geliştirmedi, gözle­tti yâfenda sezgfnin de önemli bW yer tüttüğünü açıkça görmekteyiz.

ffn v /GÜftÖLTÜ SORUNUNA ÇÖZÜM GETİREN YENİ FORMÜL: GÜRÜLTÜ -f GÜRÜLTÜ SESSİZLİK

rtiğfffc%Mm(&damlanhâ göre, yüzyİhrînızm en önemfrsorunlarından biri dian gürültü sorununa tek çat$, dahâ’fazfâ gürültü ite sağlanabilecektir.:”. Bilim adamları, öhcefîklefatbril<a m işyerlermdeki haMdarıdirma vesoğufma-klima cihazlarının çıkardıkları gürüfcUlerebir çare1 aramışlandft. Çöiüm ise/’Sessiz Devrim” olarak adlandırılan sistem ile gerçekleştirilebilmiştir.

Düşük) frekanslı gürültülere daha fazla gürtfitii ile yok edilebileceği uzun zamandır ^biljnmekte, idi, ancak uygulanmaya konması elektroniğin gelişmesi ile sağlanabilmiştir.

3) tfavalancjırma cihazları kan^l ve borularındaki güjçüitülçr mikrofonla alınmak^ ve elektronik \ o far ak bir hoparlöre verilmektedir. Bur ad# yine elektronik olarak, gürültü ile $yQ/ genişlikte ses , dalgaları yaratılmaktadır! iakat bu ikinci gürültü birinci ses dalgasından yârı m’ devir sonra i’ v^rilfnektedlr: İki ses datğâsı birbirini ¿¿tilrdüğühtieri J$estâlik elde edilebilmektedir. î?

4r î Itifldrâ^tfteteea College laboratuarlarında yakılan tferieyler, bu sistemin gürültüleri > mtatama l&desi&el azalttığını göstermektedir. Bü düştişürr anlamı/ bir havalandırma tertibatı- :’-mm gürültüsünün>iısıftı hafine gelebileceğidir… fam

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*