Organizma

Organizmaların, doğal ve deneysel çevre koşullarıyla ilişki İr olarak infceîenmesi anla­mındaki ekoloji yirminci yüzyıl biyolojisinin hızlı gelişen brr dalı durumunu kazanmıştır! 20. tı Yüzyılda gelişen deneysel biyöfdîr, ¿anlf orga­nizmaların işlevlerinin, ancak içinde yaşadıkları çevre koşullarının değişikliğe uğratılarak göz­lemlenmesi yoluyja anlaşılabileceğini göster- . miştir ki, bu da ekolojiyi doğyrçrç^tur. Bundan böyle kimyacının moleküllerin yapısını, bunları çeşitli ayraçlarla işlemlere solcarak bulması gibi, organizmaların yapısı da, onların çeşitli koşullara , karşı, gösterdikleri tepkileç yaştırılarak sapta- .nabilmektedir. Bu gözlem ^ve deneyenler orga- nizmanın normal olarak içinde yaşadığı çevre kofullarıyla sınırlandırılarak ger^şkle&ir ilemez. Olası tüm .çevresel koşullar denenmeler. (?aba karmaşık durumlarda, çevrede ayırt edilebjlecek bütün etkenler dikkatlice çözümlenmeli, istatis­tik tekniklerce öngörüldüğü şekilde birkaçı bir arada olmak üzere değişt&itfnejt ve ofganizngfffa! uyan Karmaşık gözlemler yapılmalıdır.

Nerede^ bulunurlarsa bulunsunlar i*ayvJMV bitki, bakteri gibi vcaniı organizmaların birle­riyle ilişkili bir bütün .oluşturmaları niteliği ekoloji bilimi rfin konusudur; Yani bu bilim dtti, belirli bir uzay dilimindeki tüm organizmaların birbirleri özer md^* etkf ferin i inçfct#r. ®rneğîh bir tarla ya da ğölcf^kî canlılar birliğinin/herhangi bir ¿anlıdan daha ;faz1a uyMmÎu^v^ sürekli olduğumdan laşı İması gibi. Eski ve,;kaba ‘-yaşa- mak: için ¿mücadele” , kavram?, yeriniçeşitli organizmaların gerçekleştirdiği jgçJi$mişbir işbir­liği kavramına bırakmaktadır. Doğada ise tüm mekânlarda belirli * bireköloj ik denge hep varolagelmiştir. “Yaşamak için mücadele ve rekabet bfçimintf^förmCfJe #dîfeVı bti Darvfnd görüş, ancak d^âda^ok enit&^ltfak görülebi­lecek olan olağanüstü ruîfus “yoğunlaşması du­rumlarında, ^e|l|^ir türürç .bireyleri arasındaki rekabet konusunda geçerli olabilir.

Jns§n doğada daha önce kurulmuş olaı^bu dengeye, diğer canlılardan farklı bir yirflfi müdahele etmeye başlayınca dünyamızın tari­hinde yeni bir dönem açılmış oMu. Bir avcı-top- Uytcholarak ve dahasonraları da bir çiftçi olarj^c İnsanoğlu doğal dengeyi kendi yarartna^bo^maya koyuldu, (önceleri bilinçsiz ye küçük boyutlar- d^sonraJarıysa bilinçli olarak ve bütün dünyayı kapsayan boyutlarda). Bunda m denli başarılı olduğu insan soyunul çoğalması ve yayılmas^n- dan bellidir. İlk dönemlerde yaptıklarını® nefeste makolabileceğini kavrayacak güçten yoksundu. &k sık arzu etmedi ği son uç lara meydan veriyor- du. Besinini sağladığa hay vanlannsoyunu tüketi­yor, otlakları ve tarlaları çoraklaşiırıyöfdu.Ama bu işlemlerin boyutlarının küçük oluşu* dünya­daki kaynaklara giderilemeyecek bir zarar, vetil- meşini önledi. Ne varki durum şimjdM*ilgi«dlr~ İnsanoğlu artık hem bilgiye hem de büyük bir teknolojik güce sahiptir. Bugünide kalkınma ve motor gücü sanayileşme adına çoğu kez pJansızye denetimsiz olarak doğanın yıkıma . * «uğratılması sürdürülmektedir« >. ı r. w , Ekolojik anlayışınevrifninden kısaca sözettik- t0n sonra tıpta ekolojik yaktaşımagefebiJirfS.

v Gerek hastalık törlerinirt’ ve gerekse

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*