Fresnel, Augustin-Jean

Fresnel, Augustin-Jean

(d. 10 Mayıs 1788, Broglie – ö. 14 Temmuz 1827, Ville-d’Avray, Fransa), optik alanındaki çalışmalarıyla tanınan Fransız fizikçi. Thomas
Fresnel, çağdaş bir portreden Ambroise Tardieu’nün yaptığı oymabaskı, 1825
H. Roger – Viollet
Young’ın geliştirdiği ışığın dalga kuramının kanıtlanmasına yönelik araştırmalar yapmıştır.
Fransa’nın çeşitli illerinde mühendislik yapan Fresnel, Napoleon’un 1814’te Elba’ dan dönmesinden sonra bir süre için işini kaybetti. Optik alanındaki çalışmalarına da bu dönemde başladı. Işığın sapmasını inceledi, girişim saçakları oluşturmaya yönelik çeşitli aygıtlar geliştirdi ve matematiksel analiz yöntemlerinden yararlanarak, dalga
kuramına karşı yapılan eleştirilerin bir bölümünü geçersiz kıldı.
François Arago ile birlikte kutuplanmış ışığın girişimine ilişkin yasaları araştıran Fresnel, dairesel biçimde kutuplanmış ışık elde etti ve deniz fenerlerinde ayna yerine bileşik mercek kullanımını başlattı.
Fresnel merceği, halka biçiminde hazırlanmış cam malzemenin, düz bir yüzey üstünde, eşmerkezli olarak iç içe yerleştirilmesiyle elde edilen kısa odak uzunluklu mercek (bak. çizim). Fresnel mercekleri özellikle deniz fenerlerinde ve ışıldaklarda (projektör) saçılmayan, dar ışık demeti oluşturmakta kullanılır. Deniz fenerlerinde kullanılan büyük mercekleri tek parça halinde üretmek, bu tür bir malzeme çok kalın ve son derece ağır olacağından hemen hemen olanaksızdır. Buna karşılık ham camdan kesilen halkaların cilalandıktan sonra birleştirilmesiyle hazırlanan Fresnel mercekleri oldukça hafiftir.
Tek parça halinde dökülen cam Fresnel mercekleri, spot ışıklarında, aydınlatma ve donatma ışıklarında, demiryolu ve trafik
Fresnel merceğinin enkesit görünümü
işaretleri ile yapıların dekoratif amaçlı ışıklandırmasında kullanılır. Gemilerin ışıldaklarında ise, görüş erimini artıran silindir biçimindeki Fresnel merceklerinden yararlanılır.
Zar kalınlığındaki plastik halkalardan üretilen ince Fresnel mercekleri, küçük ışıldaklarda ve fotoğraf makinelerinde, buzlu cam ekranlar ile birlikte, ekranın dış bölümlerinin parlaklığını artırıcı sahra mercekleri olarak kullanılır.
Merceklerin ağırlığını azaltmak amacıyla yüzeylerinin eşmerkezli halkalara bölünmesi önerisini ilk olarak 1748’de Georges-Louis Leclerc de Buffon geliştirdi. 1820’de Augustin-Jean Fresnel bu düşünceyi deniz feneri merceklerinin yapımında uyguladı.
Fresnillo, tam adı fresnillo de gonzâlez echeverrİa, Meksika’nın ortakuzey kesiminde, Zacatecas eyaletinde kent. Yüksekliği 2.100 m’yi geçen bir iç platoda, eyalet merkezi Zacatecas kentinin kuzeybatısında yer alır. 1554’te kurulmuştur. 1569’dan beri önemli bir gümüş madenciliği merkezidir. Ayrıca sınırlı miktarda altın, bakır, kurşun ve çinko da çıkarılır. Sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yöredeki tahıl ve sebze üretimini artırmıştır. Sömürge döneminden beri hayvancılık yapılır. Önemli bir demiryolu hattının yakınında yer alan kentin kara ve hava yolu bağlantıları da vardır. Nüfus (1980) 132.365.
Fresno, ABD’de, California eyaletinin orta kesiminde Fresno ilinin (county) merkezi (1874) kent. San Joaquin Vadisinde yer alır. Merkez (sonradan Güney) Pasifik Demiryolu üzerinde bir istasyon olarak 1872’de yerleşime açıldı. 1880’lerde kurulan sulama sistemiyle bir tarım merkezi durumuna geldi. Günümüzde dev bir kurutulmuş meyve işleme tesisi olan Sun Maid Raisin’ın bulunduğu kentte pamuk, tahıl, meyve, şarap, şekerpancarı ve süt ürünleri işlenip pazarlanır. Ispanyolcada “dişbudak ağacı” anlamına gelen Fresno, Sierra Ulusal Or-manı’nın yönetim merkezi ve Sierra Neva-da’lardaki sayfiye yerlerine giden yolun başlangıç noktasıdır. California Eyalet Üni-versitesi’nin (1911) merkezi ve Fresno City
College (1910) buradadır. Nüfus (1990) kent, 354.252; Fresno metropoliten alanı, 667.490.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*