AB-Türkiye Zirvesi’nde flaş karar: Avrupa’ya vizeler kalkıyor!
AB-Türkiye mülteci zirvesinde üzerinde uzlaşılan taslak metne göre, Türkiye için Haziran sonu itibariyle vize serbestisi geliyor.
Zeynep GÜRCANLI
21. yüzyılda, Avrupa’nın tam merkezinde yaşanan “insan pazarlığı” sona erdi; Türkiye ile Avrupa Birliği, iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçan Suriyeli sığınmacıların kaderi konusunda, uzun pazarlıkların ardından, anlaştı.
Fotoğraflar: Reuters
Anlaşmaya göre, AB bu yıl Türkiye’ye Suriyeliler için kullandıracağı 3 milyar Euro’ya ek olarak, önümüzdeki yıl da 3 milyar Euro verecek. Türkiye de buna karşılık, yunanistan’daki tüm Suriyeli sığınmacıları geri alacak. Türkiye’nin Yunanistan’dan alacağı her bir sığınmacıya karşı, kontrollü şekilde AB’ye bir sığınmacı gönderilecek.
Ayrıca, Türk vatandaşları için AB’nin söz verdiği vize muafiyeti birkaç ay daha geriye çekilmesi “teklif edilecek”. Vize muafiyetinin bu yılın Haziran ayında başlayıp başlamayacağına AB üyesi ülkelerin hükümetleri karar verecek.
LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ, AB’NİN. ’4 BÜYÜKLERİ’ İLE BİRARAYA GELDİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu önce Suriyeli sığınmacıların durumunun masaya yatırıldığı AB hükümet ve devlet başkanları zirve toplantısına katıldı.
Hemen ardından ise, İngiltere’nin evsahipliğinde yapılan, AB’nin dört büyük ülkesi İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya’nın liderlerinin katıldığı, AB Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Mogherini’nen de olduğu ikinci ve kısıtlı kapsamlı bir toplantıya daha katıldı.
Her iki toplantıdan sonra, Suriyeli sığınmacılar konusunda uzlaşma sağlandı.
Brüksel’de Davutoğlu’nun seri halindeki zirve görüşmelerinin ardından varılan uzlaşmanın ayrıntıları şöyle
Liderler zirvede aile fotoğrafı çektirdi. (Foto: Reuters)
İŞTE SONUÇLAR;
* YUNANİSTAN’DAKİ SIĞINMACI YÜKÜ AZALTILACAK
–Türkiye, çeşitli yollarla Yunanistan’a ulaşmış olan tüm suriyeli sığınmacıları geri alacak. Türkiye’nin Yunanistan’dan geri alacağı her bir Suriyeli sığınmacıya karşılık, Türkiye’deki bir Suriyeli sığınmacı belli bir program çerçevesinde AB’ye gönderilecek. Türkiye, yunanistan’a giden tüm sığınmacıları almayı taahhüt ederken, AB’nin “hangi sığınmacıları” kabul edeceğinin ayrıntıları belli olmadı.
ÖNÜMÜZDEKİ YIL 3 MİLYAR EURO DAHA
– AB, Türkiye’ye 2018 yılına kadar ek üç milyar Euro daha verecek. Bu yıl verilmesi taahhüt edilen 3 Milyarla birlikte, AB’nin Türkiye’ye “Suriyeli sığınmacılar için kullanmak üzere” vereceği paranın toplamı 6 milyar Euro olacak.
* AB, TÜRK VATANDAŞLARINA VİZE MUAFİYETİNİ “TEKLİF EDECEK”
– AB, yine anlaşmanın bir şartı olarak üye ülkelere, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanmasını “teklif edecek”. Buradaki “teklif edecek” ifadesi önemli; Teklif edecek olan AB Komisyonu. Ancak karar, AB üyesi ülkelerin hükümetlerine bırakılacak. AB’de böylesine önemli kararlar oybirliği ile alınıyor. Yani, eğer tek bir hükümet bile bu karara karşı çıkarsa, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sıkıntıya düşecek.
AB’NİN VERECEĞİ PARA NASIL HARCANACAK?
AB’nin Suriyeli sığınmacılar için vermeyi taahhüt ettiği paranın nasıl harcanacağı konusundaki pürüz ise henüz tam olarak aşılmadı.
AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, paranın yönetiminin “AB’de olacağını” açıklamıştı. Hahn, paranın doğrudan Türk hükümetinin hazırlayacağı projelerden çok, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, UNICEF, BM Gıda programı gibi uluslararası kuruluşlara verilip, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için harcanmasının planlandığını da söylemişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Hahn’ın bu açıklamasının ardından yaptığı konuşmada, “Temenni ederim, Sayın Başbakan o parayı alır gelir” diyerek, paranın doğrudan Türkiye’nin yönetim ve kullanımına verilmesi isteğini ortaya koymuştu. Erdoğan daha önce de, AB’nin vereceği 3 Milyar Euro’nun doğrudan Türk hükümetinin kontrolüne sunulmak yerine, projelere verilecek olmasını da eleştirmişti.