Afrika’nın çimentosu Limak’tan
Limak Holding Afrika’ya Mozambik’ten açıldı. Maputo’da 2 milyon ton kapasiteli çimento fabrikasının temelini atan şirketin daha sonraki durağı Fildişi Sahili olacak
Limak Holding, Afrika kıtasının güneydoğusundaki 24 milyonluk nüfusa sahip Mozambik’i radarına aldı. Şirket, Türk inşaat ve altyapı şirketlerinin de son dönemde yoğun ilgi gösterdiği ülkenin başkenti Maputo’da yıllık 2 milyon ton kapasiteli bir çimento fabrikasının temelini attı. Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Bacaksız, “Afrika uzun zamandır takip ettiğimiz ve çok istediğimiz bir pazar. Mozambik’te ilk etapta 40 milyon dolarlık bir yatırımı başlattık. 2016’nın ilk çeyreğinde devreye girmesini planlıyoruz. Talebe göre yatırım hedefimizi 150 milyon dolara kadar çıkarabiliriz” diye konuştu.
YENİ YATIRIM YOLDA
Mozambik’te çimento talebinin hızla arttığını ve ülkede üretimin de çok düşük olduğunu belirten Bacaksız şöyle konuştu: “Mozambik’te yabancı yatırımcılara şu anda önemli teşvikler veriliyor. Her alanda yatırıma ihtiyaç var. Aynı şekilde Fildişi Sahili’nde de bir çimento fabrikası yatırımına hazırlanıyoruz. Kasımda temelini atacağız. 55 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Bu yatırımı da 2016’da devreye almayı planlıyoruz. Bunun gibi farklı fırsatları bu bölgede değerlendirmeye devam ediyoruz.”
14 ÖDÜL TOPLADI
Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu, ödüllerine bir yenisini daha ekledi. IPRA ödüllerinde Kurumsal Sosyal Sorumluluk kategorisinde birinci olan şirket, bugüne kadar kazandığı ödül sayısını da 14’e çıkardı. Limak Priştine International Airport JSC Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Haldun Fırat Köktürk, “Kosova’da her alanda birçok projeye destek olduk” dedi.
2015 CİROSU 3 MİLYAR DOLAR
Limak Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi Bacaksız, “2015’te ciro olarak da yine 3 milyar doları yakalarız” dedi. Hedeflerde kur farkından dolayı küçük bir oynama olabileceğini de belirten Bacaksız, “2016’da 3. Havalimanı inşaatı için ayırdığımız bütçe hariç, yurtiçi ve yurtdışında 450-500 milyon dolarlık bir yatırım planladık. Afrika ve Rusya’da yeni yatırımlarımız olabilir” dedi.
TAŞHAN: MOZAMBİK’E YATIRIMIN TAM ZAMANI
Türkiye’nin Mozambik Büyükelçisi Aylin Taşhan, 2003’te iki ülke arasında 5 milyon dolar olan ticaret hacminin 2014’te 111 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Taşhan iş fırsatları hakkında şunları söyledi: “Mozambik büyük bir atılımın eşiğinde. Ülke yeniden inşa edilme noktasında. Elektrik santralı yapacak yatırımcıdan, tamirciye kadar her işi yapacak insana burada fırsatlar var. Enerji, inşaat, altyapı, tarım, balıkçılık, turizm ilk etapta akla gelen sektörler. Buradaki potansiyel tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Türk yatırımcılara mesajım, yatırım için geç kalmayın.”