Ucunda minik kuyrukları olan ve acılığı nedeniyle “Yüksek Güç (HP22B)” adı verilen biberler, Scoville acılık ölçeğinde 2,2 milyon birime ulaşarak dünyanın en acı biberi oldu. Normal bir acı biberin, Scoville acılık ölçeğindeki birimi, sadece 5 bin.
Biberleri yetiştiren Ed Currie, biberlerinin acılığının Winthrop Üniversitesi tarafından da tescil edildiğini açıkladı. New Mexico Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulan Acı Biber Enstitüsünün Direktörü Paul Bosland, “Yüksek Güç” biberlerini korktuğu için deneyemediğini söyledi. Biberlere acılığını, “capsaicin” adlı bir kimyasal madde veriyor.
Bu kimyasal madde, çevre koşullarına göre değişiklik gösterdiği için biberin acılığı sadece bitkinin genetiğine göre değil, yetiştirildiği yere göre de değişiyor. Bilim adamları, biberin acılığını belirlemek için sıvı kromatografi kullanarak inceledikleri “capsaicin” maddesinin miktarını ölçüyor. Daha önceki rekor, Hindistan’da yetişen “Bhut Jolokia” türü bibere aitti. Hint biberi, Scoville acılık ölçeğinde 1,2 milyon birimle dünyanın en acı biberi olarak 2007 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na girmişti.
Agzınız birazcık yanabilir doğaldır bu biber çok acıı
29
Ara