ALBİNİZM
ALBİNİZM; Alm. Albinismus (m), Fr. Albinis-me (n.m.), Ing. Albinism. Deride, saçlarda ve gözlerde buraların normal rengini veren boya maddesinin irsi olarak yokluğu. 20.000’de bir insanda görülür.
Genel albinizmde deride pigment (boya maddesi melanin) yoktur. Saçlar kar beyazdır. Gözün irisi pembe, tam ortadaki papilla kırmızıdır. As-tigmatizma ve ışıktan korkma bunlarda çok olur.
Zenci bir annenin, normal çocuğu (solda) ve deriye renk veren melanin pigmentinin yokluğundan meydana gelen albinizmli çocuğu (sağda).
Zekâ ve fizîkî bakımdan gerilik bu hastalığa eşlik edebilir.
Sebep: Derinin boya hücreleri olan melano-sitlerin melanin boyasını üretememeleridir. Bunun da tirozinaz enziminin irsî yokluğundan kaynaklandığına inanılmaktadır.
Tedâvisi: Boya hücrelerinden, tirozinaz enziminin üretilmesi için bir yol bulunmad±ça tedâvî edilmesi mümkün olamayacaktır. Bu arada güneş ışığından kaçınmak ve göz hastalıkları için doktor kontrolünde olmak bir çok zorluğu ortadan kaldıracaktır.
Albinizmle alâkalı, iki cilt hastalığı daha vardır. Bunlar kısmî albinizm ve vitiligodur. Kısmî al-binizmde beyaz odaklar olur. Vitiligoda, vücudun çeşitli bölgelerinde renk yoktur. Nüfusun yüzde biri ile üçünü etkiler. Bu beyaz alanlar değişik büyüklükte olup, koyu boyalı kenarları vardır. Tekrar çok nâdiren renklenebilir.