ANASON
Arabçası : Yansım, Anisıtn, Kemim Hulıı.
Farsçası : Tohumu Raziyane.
Lâtincesi : Pimpinella Anisıım.
Yetiştiği yer ve çeşitleri: Asya’da yetişir, çeşitleri çoktur.
Kullanılan maddesi: Meyvesi, çiçekleri, yaprakları.
Tıbbi Özellik ve Faydaları:
a) Boyu altmış santimetre kadar yüksekliktedir, çiçekleri beyaz, meyveleri küçük yumurta biçimindedir. Meyveleri yakıcı, lezzetli ve kokuludur. Yapraklan böbrek şeklindedir. Memleketimizde, İzmir, Burdur, Balıkesir’de yetişirr. Çekirdekleri kullanılır. Meyvesi tatlı ve güzel kokuludur. Temmuz ve Ağustos aylannda toplanarak kurutulur. Çöreklere koku vermek için de kullanılır.
b) Bir bardak suya iki gram anason konularak haşlaması yapılır, hazımsızlıkda, mide ekşimelerinde, kolit hastalığında, mide ağrılarında kulanılır. İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. Bağırsak ve mide gazlarını çıkarır.
c) Ciğerin, dalağın, böbreklerin, mesanenin, rahmin tıkanık damarlarını açar. Kusmaları ve ishali keser. İdrarı artırır. Aybaşı kanamalannın düzenli olmasını sağlar. Anne sütünü artınr. Sinirleri yatıştınr, beyin yorgunluğunu giderir. Migren ağrılarını keser, uyku verir, kalbi kuvvetlendirir. Astım (nefes darlığı) ve Bronşit’te görülen şikâyetleri giderir. Öksürüğü keser, cinsî arzuları kamçılar.
ç) Tütsü yapılırsa baş ağrısını ve dönmesini geçirir. Kaynatılarak içilirse göğsü yumuşatır. Susuzluğu giderir. Yemeklerden sonra kaynatılarak suyundan birer bardak içilirse gazı çıkarır, yine kaynatılarak şerbet yapılıp içilse yüze güzellik verir, yüzdeki sarılığı geçirir. Anason iç ağrılara da iyi gelir.
d) Genç kızların memelerinin dolgun ve dik olmasını sağlar. Yaşlılarda ise meme sarkmasını önler. (30) gram anason yaprağı
yahut (15) gram anason tohumu bir litre suda kaynatılır ve yemeklerden önce bir çorba kaşığı içilirse mideyi düzeltir, gazı defeder, hazmı kolaylaştırır. Çocukların mide ve barsak bozukluklarında ve kabızlık hallerinde anason iyi gelir. Devamlı yutanlarda sancı görülmez. Erkeklerin şehvetini artırır. Anasondan sürme yapılıp göze çekilirse gözdeki perdeyi alır.
e) 10 dirhem (35-40 gr.) anason akşamdan kaynatılıp süzülerek 1 dirhem (4 gr.) şeker, 5 dirhem (20 gr.) de meyankökü konularak içilirse her derde devadır. Kurumuşu döğülerek gülyağı ile karıştırılıp kulağa damlatılsa ağrılara iyi gelir. İştahı açar, siyatiğe iyi gelir, bunun için bir sirke ve bal şerbeti ile karıştırarak içmelidir. Kanı fazlalaştırır. Vücutta su toplanmasını önler. Ağız kokusunu, mide şişkinliğini giderir. Yalnız bağırsak ve ciğerlere yan tesiri varsa da bunun ıslahı için büzrü katuna kullanılır. Fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir. Aybaşı kanamalarında ve hamilelik döneminde kullanılmaz.