Ankara’daki saldırıyla ilgili sosyal medyaya erişim yasağı getirildi
Ankara’da yaşanan patlamanın ardından yayın yasağı geldi. Önce RTÜK yayın yasağını açıkladı ardından da Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla sosyal medyaya erişim yasağı getirildi.
Ankara Kızılay’da bu akşam saatlerinde meydana gelen terör saldırısının ardından yayın yasağı getirildi. Ankara’da meydana gelen patlama sonrasın RTÜK tarafından getirilen yayın yasağının ardından, sosyal medyaya da erişim yasağı geldi. Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi, sosyal medyaya erişim yasağı getirdi. Gerekçe olarak sosyal medyada patlama anına ilişkin paylaşılması gösterildi. Telekominikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Kızılay’daki saldırıya getirdiği yayın yasağının patlamada yaralanan veya hayatını kaybedenlere ait görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasına ilişkin erişimi engelledi.
TİB tarafından, söz konusu erişim engeline ilişkin Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesine de başvuruda bulunuldu.
Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, başkentteki terör saldırısıyla ilgili yayın yasağı getirilmesine karar verdi. Karar, RTÜK tarafından basın-yayın kuruluşlarına duyuruldu.
Karara göre, yayın yasağı talebi, terör saldırısının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Müracaat ve Suçüstü Savcılığınca bulunuldu. Başvuru, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Ali Ramazan Bilgisiçok tarafından değerlendirildi.
Bilgisiçok, değerlendirme sonucunda yayın yasağı talebini kabul etti.
Kararda, şunlar kaydedildi: “13 Mart 2016 günü Ankara Güvenpark mevkisinde meydana gelen patlama nedeniyle yürütülmekte olan soruşturmaya esas olmak üzere, olaya ilişkin yazılı ve görsel medyada yapılan yayınlarda, olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilerin bulundukları şehirlerin ve kullandıkları araçların bilgilerinin yayınlanarak olayın aydınlanmasının, şüphelilerin yakalanmasının ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmesi için ve kamu düzeninin bozulması riski meydana geldiğinin müşahede edildiği, bu durumun soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesine engel olduğu, talebin milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliği ile toprak bütünlüğümüzün korunmasıyla alakalı olduğu göz önüne alındığında 5187 sayılı yasanın 3/2 maddesi hükmündeki koşulların oluştuğu anlaşıldığından, soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her türlü haber röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yapılmasının yasaklanmasına karar verildi.”
RTÜK DE YAYIN YASAĞI GETİRMİŞTİ
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca, Ankara Kızılay’da meydana gelen patlamaya ilişkin yayın yasağı getirildi. Geçici yayın yasağının, olay yerini görecek şekilde canlı yayın yapılmasını, olayın oluş anı ve hemen sonrasına ilişkin görüntüler ve cenaze görüntülerinin verilmesini kapsadığı öğrenildi.
FACEBOOK GÜVENLİK BUTONU UYGULAMASINI DEVREYE SOKTU
Facebook, terör eylemi ve ölümlerin fazla olduğu afetlerin ardından devreye soktuğu Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü panelini Ankara Kızılay’daki patlamadan yaklaşık 2 saat sonra devreye soktu. Sosyal paylaşım sitesi Facebook, Ankara’daki saldırının ardından kentte bulunan kullanıcılarının güvende olduklarını arkadaşlarına duyurabilmeleri için Güvenlik Durumu Kontrolü (Facebook Safety Check) uygulamasını devreye soktu. Facebook, Merasim Sokaktaki bombayı eylemin ardından da bu uygulamada bulunmuştu. Facebook güvenlik butonu uygulamasını, Paris’teki saldırıların ardından uygulamaya koymuştu.
Kaynak: AjansHaber