Arı Sokmasında DOĞRU Bilinen YANLIŞLAR
Arının soktuğu bölgeye turnike uygulamak, ısırmak, emmek ve dağlamak doğru değildir. Doğrusu, iğnenin deriden çıkarılması ve bölgenin soğuk suyla yıkanmasıdır.
İIkbahar ve yaz aylarında arı sokması ve buna bağlı alerjik reaksiyonlar önemli bir acil hadise. Arı sokan insanların yüzde 5,inde arı zehrine karşı alerji olduğunu, bunun da önemli sağlık sorunlarına yol açtığını biliyor muydunuz? Ya arı zehrinin solunum durmasına kadar ileri etkilere yol açabileceğini?
Alerjiye en fazla yol açan ve zehirli olan arı türü bal arısıdır ve insanda “anaflaksi” denilen aşırı duyarlılığa bağlı şok durumu meydana getirebilir. Böyle bir durumda önce ciltte kırmızılık, şişme ve kabarıklık görülür, daha sonra şişme bütün vücuda yayılır. Bu durum kaşıntıya, dudak ve dil ile solunum yolu iç örtüsünde şişme sonucu nefes borusunda spazm oluşmasına, hırıltıya ve göğüste solunum yetersizliğine yol açabilir.
Arı sokmalarında uzmanlar şunları tavsiye ediyorlar: İğneyi görebilirseniz, tırnaklarınız yardımıyla veya cımbız kullanarak çıkarın. Sokma yerini bol soğuk suyla yıkayın. Solunum sorunu olanlarda gerekli temel yaşam desteği yapılması lazım. Arının soktuğu bölgeye, zehrin kana karışmasını engellemek amacıyla turnike uygulaması, ısırılması, emilmesi, dağlanması asla önerilmeyen yöntemlerdir. Bunlar doğru bilinen yanlışlardır ve bu tip girişimlerin hiçbir bilimsel açıklaması olmadığı gibi pratik faydası da yoktur. Çünkü zehir ciltten girdikten sonra saniyeler içinde kana ve oradan da tüm vücuda yayılır. Bu nedenle çeşitli girişimlerle bunu engellemek asla mümkün değildir.