Atatürk Havalimanı’nda “hayata el ver” eğitimi
Sağlık Bakanlığı himayesinde, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD), Resüsitasyon Derneği iş birliği ve THY desteğiyle devam eden “Hayata El Ver” projesi kapsamında Atatürk Havalimanı’ndaki yolcu ve vatandaşlara “ani kalp durması halinde temel yaşam desteği eğitimi” verildi.
Dış Hatlar Gidiş Terminali’ndeki etkinlikte konuşan THY Kabin Eğitim Müdürü Yonca Ceylan, “Hayata El Ver” projesinde yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Resüsitasyon Derneği ile 2004’ten bu yana çalıştıklarını belirten Ceylan, “Avrupa Resüsitasyon Konseyi onaylı eğitimleri tüm kabin ve kokpit ekiplerimize vermekteyiz. Tüm kabin ekiplerimiz Sağlık Bakanlığı tarafından ilk yardımcı olarak sertifikalandırılmaktadır. Uçuşlarınızda bizimle birlikte huzurlu ve emniyetli bir yolculuk geçirmeniz için her detayı düşünmekteyiz. 4 bin civarında kokpit ekibi ve 8 bin 500 kabin ekibi, uçakta karşılaşılabilecek her türlü sağlık sorununda sizlere destek vermek için bulunuyor” diye konuştu.
Resüsitasyon Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran da dünyada ölümlerin nedenleri arasında ani kalp krizlerinin üçüncü sırada yer aldığını söyledi.
“ANİ KALP KRİZİ ÖLÜMLERİNİ ÖNLEMEK MÜMKÜN”
Ani kalp krizlerinin yaşanmasından sonra en önemli sıkıntının başarılı kalp destek ve kurtarma işleminin yapılamaması olduğunu dile getiren Demirkıran, “Avrupa Resüsitasyon Konseyi, Avrupa Parlamentosu’nda aldırdığı bir kararla bu konuda farkındalık yaratılarak uygulamanın tüm halka öğretilmesini amaçlamaktadır. Ülkemizde de Avrupa Resüsitasyon Konseyi’nin üyesi olarak bu çalışmalar başladı. Ani kalp krizleri nedeniyle dünyada günde 2 bin kişi ölüyor. Bunları kurtarmak mümkün” ifadelerini kullandı.
Demirkıran, proje kapsamında ani duran kalbi çalıştırma eğitimlerinin Türkiye’nin değişik havalimanlarında, alışveriş merkezlerinde düzenlenen etkinliklerle verildiğini kaydetti.
“ELLERİMİZ, SEVDİKLERİMİZE HAYAT VEREBİLİR”
TARD Başkanı Prof. Dr. Neslihan Alkış ise “Hayata El Ver” projesi hakkında bilgi vererek, “Hayatını geri döndürülebilir nedenlerle kaybeden insanları, sevdiklerimizi tekrar hayata kazandırabileceğimizi biliyoruz artık. Ellerimiz, sevdiklerimize hayat verebilir diye yola çıktık. Ekim 2014’te, kalbi yeniden çalıştırma gününde bu projeyi başlattık” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, uçak şeklinde düzenlenen sahnede senaryo gereği kalp krizi geçiren bir yolcuya müdahale edildi. Yolcunun eşinden gelen şikayet üzerine kabin ekibi, hastayı oturduğu koltuktan daha uygun bir yere aldı. Nefes almadığı ve kalp krizi geçirdiği anlaşılan yolcuya kalp masajı ve suni teneffüs yapıldı, elektroşok verildi. Hastanın duran kalbinin yeniden çalışması sağlandı.
Etkinlikte daha sonra pilot adayları, yolcular, turistler ve vatandaşların da aralarında bulunduğu bir gruba “ani kalp durması halinde temel yaşam desteği eğitimi” uygulamalı anlatıldı.
KAYNAK: AA