Genel

ATLETLERİN KASLARI NASIL ÇALIŞIR

ATLETLERİN KASLARI NASIL ÇALIŞIR?

ABD’deki BalI State Üniversitesi’ndon kas fizyologu Larry Stevvart’a göre, hız koşucularının (sprinter) bu özellikleri sonradan kazanılmayan, doğuştan gelen bir ye tenektir.

BalI Üniversitesi’nin “‘İnsan Performansı l.aboratuvarı” ve ülkenin diğer labo-ratuvarlarıhda yapılan kas biyopsileri, fark lı branşlardaki atletlerin kas liflerinin de genetik farklılıklar gösterdiğini ortaya koydu.

İskelet kasları, birbirinden İşlevsel vr biyokimyasal olarak farklı iki ana gruptur: Hızlı çalışan kaslar ve yavaş çalışan kas lar. İnsanların çoğunda, koşmayı sağlayan kasları bu iki tür, eşit oranda oluşturur. Ancak, ünlü hız koşucularında, hızlı çalışan kas lifleri büyük oranda fazladır. Maraton koşucularında ise tam tersine, yavaş çalışanlar çoğunluğu oluşturur. Örneğin, ünlü maratoncu Alberto Salazar’da bu oran şaşılacak düzeydedir: % 93.

Varsayımsal olarak hızlı çalışan kaslar, enerjinin çok kısa sürede devreye so kulması yönünden çok uygundur. Kaslardı depolanan glikojeni yakıt olarak çabucal yakarlar ve böylece oksijensiz ortamda iş (evlerini sürdürürler.

Ne yazık ki, bu tür “anaerobic” fOk sijensiz) metabolizma yetersizdir; hızlı çn lisan lifler, yakıtı hemen bitirirler ve et ken yorulurlar.

Yavaş çalışan lifler ise tam tersine vücudun dayanıklılık uzmanlarıdır. Yavıı çalışan bir kasılma, giderek maksimuı güce ulaşmayı sağlar ve uzun sürelidiı Bu lifler enerjiyi, oksijene bağımlı yete li bir yöntemle sağlarlar. Öyle samlıyı ki, kasa gerekli oksijen ulaştığı süreci kasılma sürebilir. SCIENCE DIGEST’dı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir