Sağlık Bilgisi

AYVA Tıbbi Özellik ve Faydaları

AYVAayva

Arabçası : Sefercel

Lâtincesi : Quince, Coing, Cydonia vulgaris.

Yetiştiği yer ve çeşitleri: Hemen birçok ülke ve bölgede yetişir.

Kullanılan maddesi: Çekirdeği, yaprağı, meyvesi.

Tıbbi Özellik ve Faydaları:

a) Ayva, limondan büyük, san renkte tüylü, ufak çekirdekli, mayhoş bir meyvedir. Çiçekleri pembe renktedir. Yapraklannm altı tüylüdür. Ağacı orta yüksekliktedir. Terkibinde şeker (pektin), (tanin) gibi maddeler vardır. İçindeki vitaminler hayat için pek lüzumludur.

b) Kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen şurupla gargara yapılırsa boğaz iltihaplanna iyidir. Gargaradan sonra ağızda bir müddet bekletilmelidir.

c) Damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir. Ayva şu

nıbu ishali ve dizanteriyi keser. Mideye ve bağırsaklara kuvvet verir. Tansiyonu düşürür. Safrayı tedavî eder. Bronşite, öksürüğe ve vereme faydalıdır.

d) Çekirdeklerinden yapılan merhem, dudak ve meme çatlaklarına, ekzamalara, deri hastalıklarına kullanılır. Çekirdekleri kaynatılıp suyu içilirse göğsü yumuşatır.

e) Ayvanın yaprağını yakıp kül olmadan siyah iken söndürüp iyice döğerek sonra göze çekseler çok faydalıdır.

f) Taze çiçeği baş ağrısını geçirir, kalbe ve beyine kuvvet verir.

g) Ayva insandaki harareti keser. Sütten dolayı meme şişip sancı yaparsa ayva, bal ile pişirilerek lâpa halinde memenin üzerine. konulursa ağrısını dindirir, ayni zamanda şişliğini de indirir. Ayvadan yapılan şerbet, azalan şehveti kuvvetlendirir. Çiçekleri bal ile macun yapılıp birer kaşık yutulursa kalbi kuvvetlendirir. Ayvanın suyu kabızlığı önler.

ğ) Çiçeği bal ile pişirilip emziren kadına verilirse, sütü artar. Ayva, yemekten önce yenilirse, kabızlık, sonra yenilirse ishal yapar. Çiğ yenilmesi pek tavsiye edilmez. Pişirerek yenmesi daha uygundur. Fazla yemek zararlıdır.

h) Eğzemaya, kaşıntıya ve basur memelerine gayet faydalıdır.

i) Susuzluğu giderir.

j) Kokusu kalb ve dimağı kuvvetlendirir.

k) Çok yendiği zaman sinir, kulunç ve bağırsak ağrısına sebep olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir