BAĞLANTISIZ ülkeler

BAĞLANTISIZ ülkeler

BAĞLANTISIZ i. ve sıf. Tar. Bağlantısız ülkeler, ilke olarak Doğu veya Batı bloku ülkelerinin politikasını izlemeyi reddeden ülkeler. Bunlara «Bloksuz* ülkeler» de denir.
~ ANSiKL. Bağlantısız ülkelerin 6. doruk toplantısı 52 ülkenin katılmasıyla eylül 1979’da Küba’nın başkenti Havana’da yapıldı. Fidel Castro, Moskova’yla yakın bağlarına, sosyalist ülkelere karşı da tam bağımsızlıktan yana olan «ılımlıların ve Tito’nun çekimserliğine, hatta amerikalı-ların baskılarına rağmen üç yıl için hareketin başkanlığına seçildi.
Bağlantısızların 7. doruk toplantısı 94 ülkenin katılmasıyla mart 1983’te Hindistan’ m başkenti Yeni Delhi’de yapıldı. Başkanlık görevini Fidel Castro’dan devralan in-dra Gandhimn kişisel diplomatik girişimiyle, öteden beri görüş ayrılıkları içinde bulunan çeşitli gruplar arasında belli ölçü-. de uzlaşma sağlandı. Bir hafta süren toplantı sonunda üye ülkelerin, üzerinde görüş birliğine vardıkları vc üç yıl süreyle bağlantılı ülkelere vc birbirleriue karşı izlemekle yükümlü oldukları ortak politikayı belirleyen bir «Sonuç Bildirisi» yayınlandı. Görüş ayrılığı giderilemeyen siyasal konulara doğrudan değinilmekten kaçınılan bu bildiride oybirliği ile karar verilen başlıca konular şunlar oldu: Zengin ve yoksul ülkeler arasında dengenin sağlanması için yeni bir ekonomik düzenin kurulması;

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*