Genel

Başkan adayından 6 bin 500 ortak sözü

Başkan adayından 6 bin 500 ortak sözü1

Başkan adayı Emin Çakmak’tan TÜRSAB’ın kurduğu şirketler için bir öneri geldi.

Yaklaşan TÜRSAB seçimleri öncesinde en çok tartışılan konulardan biri olan TÜRSAB’ın kurduğu şirketler için, başkan adayı Emin Çakmak’tan farklı bir öneri geldi. Çakmak, şirketleri ‘limitet’ statüsünden çıkarıp anonim şirkete çevirerek, faal olan 6 bin 500 acenteyi ortak edeceğini söyledi. Bir sonraki hedefi ise borsaya açılmak.

60 İL ZİYARET EDİLDİ

Aralık ayında yapılacak Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) seçimlerinde başkan adayları arasında bulunan Hello Turizm Kurucu Ortağı Emin Çakmak Hürriyet’e açıklamalarda bulundu. Turizmin problemlerinin çözümü için önceki seçimlerde olduğu gibi yeniden aday olduğunun altını çizen Çakmak, “Geçen seçimlerde 2500 delegenin yüzde 42’sinin oylarını almıştım. 81 ilde acenteleri ziyaret ederek sorunları dinlemiştim. Bu seçimlerden öncede 60 ile ziyarette bulundum. Muş’un Varto ilçesindeki tek acenteme bile gittim. Sorunları yerinde dinledi. Seçimlere kadar bütün illerimizi gezeceğim. Oluşturduğun yönetim kurulunda da her bölgeden adaylar var. Bu sayede bütün Türkiye’ye yayılmış olacağız. Çünkü TÜRSAB İstanbul’daki 2500 acenteden oluşmuyor” dedi.

2

BELGELER DEVREDİLECEK

Başkan seçilmesi halinde TÜRSAB’ın bünyesinde kurulan şirketleri anonim şirkete çevireceğini ifade eden Çakmak, “Başkanlık seçimi öncesinde mevcut yönetimin kurduğu şirketler bir hayli eleştiriliyor. TÜRSAB tarafından kurulan ilk şirket için genel kuruldan onay alınmıştı. Bu izinle limitet şirket kurulmuştu. Daha sonra kurulan şirketler için genel kuruldan onay alınmamıştı. En büyük hata bu noktada yapıldı. Biz eğer yönetime gelirsek şirketlerin bilançolarını şeffaf olarak açıklayacağız. Şirketler üyelerin yararınaysa eğer kapatılacak bir durum yok. Eğer yönetime gelirsek şirketlerin yapısını değiştireceğiz. Şirketlere, faaliyette olan 6500 acenteyi ortak edeceğim. Herkese eşit hisse verilecek. Böylece üyelerin de kar elde etmesi sağlanacak. Şu anda yasak olan belge devrinin de önünü açacağız. Belge devredilirken şirket ortaklığı da devredilecek. O günkü değeri ne ise ona göre devir yapılacak. Gelecek yıllarda da bu şirketlerin borsaya açılmasını sağlayacağım. Böylece şirket hisseleri değerlenecek ve ortağımız olan acenteler de kâr elde etmiş olacak”diye konuştu.

YURTDIŞINDA MARKALAŞACAĞIZ

Türkiye’de tam anlamıyla marka tur operatörü yaratılamadığını dile getiren Çakmak,“Yurtdışındaki büyük tur operatörleri, Türkiye turizmine yön veriyor. Bir bomba patlayınca bu tur operatörleri 5 milyon turistin yönünü başka bir ülkeye çevirebiliyor. Yurtdışı tur operatörlerine bağımlılığımızı arttırdık. Benim hedefim orta ve büyük ölçekli tur operatörlerine teşvik ve destek vererek yurtdışında büyük bir marka olmalarını sağlamak. Rusya, Almanya, Japonya, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde bu tur operatörlerinin yerleşimini sağlayıp turizme yöne vermelerini sağlamalarını istiyoruz. Böylece büyük tur operatörlerini daha da büyütmüş olacağız. Hali hazırda devam eden küçük işletmelerin de önlerini açarak daha da büyümelerini sağlamış olacağız. Maddi ve manevi destek olunmasını sağlayacağız. Bunu oturup devlet ile konuşarak yapacağız. Ancak bu şekilde hedefleri turizmdeki hedefleri tutturabiliriz” dedi.

BOOKİNG’E RAKİP

Türkiye’nin bir turizm portalı olmamasının çok büyük sıkıntı yarattığına dikkat çeken Emin Çakmak, “Türkiye’ye gelmek isteyen bir turist internete yazdığında, ilk olarak booking.com çıkıyor. Bu da bizim eksikliğimizden kaynaklanıyor. Dünyanın en büyük turizm portallarından birini kuracağız. Yazılımları hazır. Bu portaldan turist uçak biletini, rezervasyonunu, otelini satın alabilecek. Hızlı tren ve İDO biletlerine ulaşabilecek. Bu da TÜRSAB adına yapılacak. Hiçbir ticaret yapmadan alıcı ve satıcıyı buluşturacağız” ifadelerini kullandı.

KRİTER GELECEK

Turizm sektörünü tek çatı altında toplamak istediklerine dikkat çeken Emin Çakmak,“Turizmdeki sorunları ancak hep birlikte çözebiliriz. Mevcut 1618 sayılı yasanın değişmesi için hep birlikte çalışacağız. Göreve geldiğimizde bunu üyelerimize ve sektördeki diğer oyunculara sunacağız. Böylece herkesin bilgisinin olduğu bir yasayı bakanlığa sunacağız” dedi.

Belge devrinin önünün 2005’te kapatıldığını hatırlatan Emin Çakmak, “2005’te bu madde oylanırken 4 bin 500 acente vardı. Şimdi ise 9 bin 200 acente belgesine sahip işletme var. Belge devrinin önü açık olsaydı bu kadar yer açılıp ta rekabet arttırılmazdı. İstanbul’un nüfusuna ve gelen turist sayısına göre olması gereken sayı 1000 ancak 2500 acente var. Bu yüzden belge devri önü açılacak. Yeni belge verilmesi için de kota ve kriterler getirilecek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir