Genel

Bilgisayarlar İçin Bağışıklık Sistemi

Bilgisayarlar İçin Bağışıklık Sistemi

Herhangi bir özelliği olmayan ve içinde sıra sıra PC’lerin bulunduğu küçük penceresiz bir oda. Ama görünüş aldatıcı olabilir. Burası, hanta veya Ebola gibi öldürücü virüsler üzerinde çalışmaların yürütüldüğü yüksek güvenlikli bir mikrobiyoloji laboratuvarı-mn eşdeğeri olan bir bilgisayar labora-tuvan. Çok bulaşıcı virüsler taşıyan yüzlerce disket5bir kısmı tezgahların üzerine yığılmış bir kısmı yarı açık çekmecelere tıkıştırılmış vaziyette duruyor. IBM’in NewYork Hawthor-ne’daki Watson Araştırma Merke-zi’nde yer alan virüs ayırma laboratu-varında 12 000 dolayında bilgisayar virüsünün yanısıra bunları saptayan, güvenilir bir şekilde ayıran ve yok eden donanım bulunuyor.

Jeffrey Kephart, şirketin AntiVirus logosunu gösteren büyük ekranlı bir monitörün önünde oturuyor. IBM AntiVirus, birçok virüsle mücadele yazılımından yalnızca biri. Ama Kep-hart’ın büyük planları var; ortaya çıkabilecek siberuzay hastalıklarından bizleri koruyacak küresel bir bağışıklık sistemi yaratmaya çalışıyor, “insan soyunun varlığını sürdürmesinin tek nedeni bir bağışıklık sisteminin varlığıdır” diyor Steve White ve ekliyor “Siberuzaym varolabilmesi de sahip olacağı bir bağışıklık sistemi savesin-de oJacaJttır.

Kephart, White ve çalışma arkadaşları, araştırma yazılarında bilgisayar
rini üretmek ve diğer bilgisayarlara yayılmak amacıyla tasarlanmış sinsi programlardır ve genellikle birkaç belirtiye neden olurlar. Bu belirtiler, sisteminizin yavaşlaması ya da anlaşılamaz bir biçimde dokümanlarınızda “Wazza” sözcüğünün görünmesi şeklinde olabilir. Ya da zatürrenin sayısal bir karşılığı gibi olabilir -bazı virüsler doğrudan sabit diski tahrip ederler.

Geçmişte virüsler bir bilgisayardan diğerine disketler aracılığıyla taşınıyorlardı. Bilgisayarınızı virüslü bir disket üzerinden açarsanız ya da dis-
ketteki virüslü bir programı çalıştırırsanız virüs bilgisayarınızın belleğinin bir bölümünü ele geçirir ve kendini diğer dosyaların içine kopvalamava başlpr. Bu kupvalaniii ıslcrm bılüismu-nnızua ı^ujjaiiüigmiz uibivcLiîjıc u\~ u\-gulanır ve temiz disketlerinize de artık virüs bulaşmış olur.
larda kesinlikle bulunmaz ancak ilgili virüsün temel bir parçası. Eğer tarayıcı bu işareti saptarsa sizi uyarır.

Bu sistemin sorunu sürekli olarak yeni virüslerin yaratılması. Her sekiz günde yeni bir virüsün ortaya çıktığı tahmin ediliyor ve bu hız giderek artıyor. Bu durumda antivirüs yazılımı üreten Firmalar sürekli yeni virüslerin peşinden koşturuyorlar. Yeni bir virüs tespit ettiklerinde yalnızca o virüste bulunan işareti ortaya çıkartarak kendi yazılımlarına dahil ederler ve birkaç ayda bir yazılımın güncelleştirilmiş sürümü piyasaya sürülür. Ancak bu yazılımlar virüslerin çoğalma hızına erişemediklerinden daha dağıtılmaya başladığı gün güncelliklerini yitirmişlerdir.

Yine de bu sistemin şimdiye kadar oldukça iyi işlediği söylenebilir. Birçok virüs birkaç bilgisayardan öteye yayılmaz. White’ın dediğine göre ya zamanında farkedilirler ya da yeterince etkili değildirler. Öte yandan bazıları da öyle yıkıcı olurlar ki daha yayılma fırsatı bulamadan içinde bulundukları bilgisayarı kullanılmaz hale sokarlar. Ama bazı başarılı virüsler de yıllar içinde tüm dünyaya yayılırlar.

Ancak bilgisayar ağlarındaki mak-ro virüsler diye adlandırılan veni bir
VÜİ. 1 ıi tifv
soft Word ya da Excel gibi programlarla yazılan dokümanlara iliştirilen kü-
ağları He camı organizmalar arasmuaRî-

Elektronik organizmaları tehlikeli yeni bulaşıcı hastalıklardan koruyabilmek için epidemiyoloji ve immünolojinin yaklaşımlarından faydalanılabileceğini iddia ediyorlar. Hatta bu düşüncelerini bir IBM bilgisayar ağı üzerinde denemeye almışlar ve bu yılın sonlarında bağışıklık sistemlerinin bir bölümünü halka açmayı planlıyorlar.

Bilgisayar virüsleri, bilgisayarınıza gizlice girmek, kendilerinin benzerle-
na karşı koruyacağı iddiasındaki yazılımları satan büyük bir endüstri gelişmektedir. Bu antivirüs sistemlerinin çoğunun temelinde bir virlıs tara\ıcı (scanner) bulunuyor. Bu da bilgisayarınızın belleğindeki bütün kodlarda, bilinen virüslerin “işaret” lerini arayan bir teşhis programı. İşaret ise ufak bir kod parçası. Antivirüs sisteminin yaratıcısı tarafından özenle belirlenmiş olan bu kod parçası normal program-
-ı.Wı_
bırıni açtığınız zaman virüs bilgisayarınıza bulaşır. Carlisle, Pennslyva-nia’da bulunan Ulusal Bilgisayar Güvenlik Kurumu (National Compute! Security Association) tarafından yapı–lan bir araştırmaya göre bugünlerde en büyük sorunlar Concept adlı bir makro virüsten kaynaklanıyor. Disketlere yayılabildiği gibi e-mail’lerle, WWW’den ve ilan tahtalarından alınan dosyalarla da dolaşıyor. Bilgisayar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir