BÖBREK AĞRISI
Bir avuç kurutulmuş bakla, bir avuç aynk kökü, bir litre suda 15 dakika kaynatılır ve yarım saat demlenir, günde 3-4 çay bardağı aç karına içilir.
1 yemek kaşığı keten tohumu, yemek kaşığı gülhatmi kökü, 1 yemek kaşığı meyan kökü, bir litre suya konulur; yarım saat kaynatılır ve süzülür, ılık olarak aç kamına 3-4 bardak içilir.
BÖBREK İLTİHABI (Nefritler)
– 20 gram kökboya bir litre suda 10 dakika kaynatılır. 20 dakika demlenir süzülür ve günde üç bardak içilir.
– 25 gram Yabani hindiba kökü bir litre suya konulur. 15 dakika kaynatılır 20 dakika demlenir süzgeçten geçirilerek günde 3 bardak içilir.
– 50 gram Mısırpüskülü 1 litre sıcak suda 2 dakika bekletilir, süzgeçten geçirilerek günde 3 bardak içilir.
– 30 gram kocayemiş yaprağı ufalanarak 1 litre suda 10 dakika kaynatılır 20 dakika demlenir süzülür mide boş iken 3 bardak içilir.
– On gram altınbaş otu 1 litre sıcak suda bekletilir süzülür ve günde üç bardak içilir.
Bu şifalı bitkileri 2-3 hafta ve birkaçını birarada kaynatmanın büyük faydası vardır.
BÖBREKLERDE KUM VE TAŞ
Böbrekteki fosfat taşmı düşürmek için;
– 50 gram mısır püskülü bir litre sıcak suda 20 dakika bekletildikten sonra süzülerek boş mideye 3-4 bardak içilmelidir.
– Bir yemek kaşığı kök boya toz haline getirilerek bir litre su içerisinde 5 dakika kaynatılır, mide boş iken 3-4 bardak içilir.
Okzalat ve ürat taşını düşürmek için;
– Bir yemek kaşığı kök boya bir litre su içinde 5 dakika kaynatılır 20 dakika demlenmesi için beklenir. Bu sudan günde üç bardak içilir.
– Bir avuç kiraz çöpü, bir litre suya akşam vakti ıslatılmak üzere bırakılır. Bekletilmiş olan bu karışım sabah 10 dakika kaynatılır. Süzülür ve günde 3-4 bardak içilir.
Bir yemek kaşığı yapışkan otu bir litre sıcak suda 15 dakika bekletilir, süzülür ve günde 3 bardak içilir.
– Bir avuç Mısır püskülü bir litre suda kaynatılır, 20 dakika bekletilip süzülür ve günde 3-4 bardak içilir.
– 2 kaşık yabani kereviz bir litre sıcak suda 20 dakika bekletilir süzülür, 3 bardak günde içilir.
– Karabayır turpu sıkılarak suyu taş düşene kadar bir kaç gün ara ile içilirse şifalıdır.
– Bir litre suda 20 gr arpa kaynatılır, balla tat vermek için tatlandırıldı- ğında hem devadır, hem içilebilir.
– Muşmula çekirdeği, bakla çiçeği ile dövülüp kaynatılır ve çay gibi demlenilir. Soğuduktan sonra içilir devamlı alınabilir.
– Isırgan tohumu iyice dövülüp toz haline getirilir, demlenildikten sonra içilir.
– Bağ budama zamanında asma çubuklarından akan su temiz bir şişede toplanıp, sabahları aç karınma birer kaşık içilir.
– 3 bardak süte bir su bardağı kendir tohumu konulur ve bir bardak kalana kadar kaynatılır aç kamına bir bardak süt içilir. 5 gün devam edilir.
– Bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı kuşburnu konulur ve 10 dakika kaynatılır ve 20 dak. demlenir aç kamına günde 3 bardak içilir.
– Bir tatlı kaşığı dövülmüş elma bir bardak kaynar suya atılır 20 dak. demlenir günde 3 bardak şekersiz içilir.
– Bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı keten tohumu konulur. 5 dak. kaynatılır, soğutulur. Bu sudan bir fincan alınır ve bir çay bardağı ılık su ile karıştırılır, günde 3-4 defa ve 4-5 gün içilir.
– Suya limon sıkılabilir. Şeker katılmaz.
BÖBREK SANCILARI
– Sıcak su dolu büyükçe bir kaba su bel hizasına gelecek şekilde, sıcak suda oturan hastaya aşağıdaki kanşımı ilave edip sıcak su ile taşın düşürülmesine ve sancının giderilmesine yardımcı olunur.
– 5 litre suya, bir su bardağı dolusu papatya, bir su bardağı dolusu ıhlamur konulur. 5 dakika kaynatılır ve 15 dakika demlenmesi için bekletilir. Büyükçe kap içindeki suya ilave edilip bu suyun içinde oturtulur. Süzülür ve içilir. Mesanenin ağzı açılıp damarlar genişler ve taş düşer.
– Böbrekler üzerine büyükçe bir salatalık veya yemek kabağı veya bal kabağı rendelenerek az suda haşlanır, bu lapa sıcak olarak bağlanarak taşın düşürülmesine yardımcı olur.
– Eğer hastanın sıcak suda yatma ve oturma imkanı yoksa 4 veya 5 adet soğan sıcak külde yada elektrik ocağında pişirilerek ezildikten sonra böbreklerin üzerine bağlanır. İki üç saat aralıklarla tekrarlanarak yapılan bu ameliye taş düşürmeye yardımcı olacaktır. Bunu yaparken diğer taraftan hastaya karpuz ve limonata gibi ılık yiyecekler veya içecekler verilmelidir.
– Bir yemek kaşığı keten tohumu, bir yemek kaşığı gülhatmi kökü ve toz haline getirilmiş bir yemek kaşığı meyankökü bir litre suya konularak yarım saat kaynatılır ve süzülür. Mide boş iken 3-4 çay bardağı içilir.
– 50 gram havuç rendelenip bir litre suya katılır ve bir yemek kaşığı havuç tohumu ilave edilir, 10 dakika kaynatılır. 20 dakika demlenir süzülür ve 3-4 bardak içilir.
BÖBREKLERİN TEMİZLENMESİ
– Elmaların soyulan kabuklan kurutulup ufalanarak saklanırsa, kurutulmuş olan bu kabuklar bir su bardağı suda 5 dakika kaynatılır ve 15 dakika demlenir. 8 veya 10 gün hergün tekrarlanarak bu sudan bir günde bir defa mide boş iken içilir.
– Terebentin kaynatılarak içilir.
– Bir tatlı kaşığı çuha çiçeği kökleri ufalanarak bir su bardağı su içinde 5 dakika kaynatılır ve 15 dakika demlenir bir günde bir defa içilir.
– Bir tatlı kaşığı keten tohumu toz haline getirilerek normal ateşte ısıtılır kaynamaya başladıkdan sonra 5 dakika sonra ocaktan indirilir, bekletilir. Bekleme esnasında karışım merhem halini alır. Bir çay bardağı sıcak suya 2 tatlı kaşığı mayiden konur karıştırılıp, aç kamına içilir 4-5 gün devam edilir. Ayrıca midenin boş olduğu saatlerde de 3 bardağa kadar içilir.
– Bir tatlı kaşığı kuşburnu, bir su bardağına konularak 10 dakika kaynatılır ve 20 dakika bekletilir ve süzülür. Süzme işlemi pamuktan geçirilerek yapılırsa daha muteberdir. Bu karışım, 5 gün devamlı günde 3 bardak mide boş iken çay gibi içilirse böbrekleri temizler.
Hatmi: Hatmi kökü dizanteriye iyi gelir. Tohumu
yumuşatıcı lavmanlara konur