Böylelikle sosyal hayat canlanır

Böylelikle sosyal hayat canlanır

namaz ve jimnastik

namaz ve jimnastik

islâmın en önemli ibadeti olan ve Kur’an’da 100’den fazla âyet te yer alan namazın, bir şükür vazifesi olmasının yanında, sosyal, psikolojik, ekonomik, ahlâkî ve fizyolojik yönleri de vardır.

Namaz, günlük hayatı plânlar. Günü 5 kısma ayırır. Günlük bir program oluşturur, insanı zaman mefhumu ile yüz yüze getirir ve her günün dolu dolu yaşanmasına yol açar.

Namaz, temizlikle başlar. Çünkü beden ve çevre temizliği, namazın farzlarındandır. Bazı kabullere göre insanların medenî olup olmadığı, tükettikleri su miktarlarına göre tespit edilmektedir. Bu durumda günde beş defa abdest alan Müslümanların, diğer insanlara olan üstünlüğü de ortaya çıkar.

“Çevre ve çevre temizliği” günümüzün en popüler ve aktüel konusu olup çevre dernekleri, çevre izcileri veya çevre bakanlıkları ile takviye edilmektedir. Namazın 12 farzından
biri ise, namaz kılman yerin temizliğidir. Namaz, temiz olan her yerde kılı-nabildiğine göre, çevre temizliği ile namaz arasında direkt bir alâka oluşur ve Müslümanın yaşadığı yerde çevre, mesele olmaktan çıkar.

Namaz, insanları câmide bir araya getirip kaynaştırır. Böylelikle sosyal hayat canlanır, dostluk ve samimiyetler artar, sevinç ve kederler paylaşılır, kardeşlik ve yardımlaşma duyguları gelişerek bir sevgi toplumu oluşur.

Günümüzün ağır hayat şartları içinde sürüklenip giden ve asrımızın moda hastalığı olan stress’lerle bunalan insan, ruhun miracı olan namazla bir anda rahatlayarak huzura kavuşur. Bu yüzden, beş vakit namaz kılan

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*