Genel

Broşür

Broşür; HOTOL’dan “21. yüzyılın atmoferi geçen hava taşıtı” olarak söz etmektedir ve Londra’dan Avustralya’nın Sydney kentine normal hava trafik koşullarıyla, kalkış ve iniş dışında 45 dakikada, kalkış ve inişle birlikte 67 dakikada gi¬debileceğini söylemektedir (Londra-Sydney sesaltı uçuş sü¬resi günümüzde 24 saattir.)
Kurumun İş Geliştirme Müdürü Peter Conchie, “2010 yılına dek yolcu taşıması yapılamayacağını düşünüyoruz fa¬kat mümkün de olabilir” demektedir. Peki maliyet durumu nedir? İlk verilerle hemen yapılabilen bir hesaba göre, HO-TOL’un her kalkışı 3.6 Milyon ABD Dolarına mal olacak ve 70 yolcudan herbifi İngiltere-Avustralya arasındaki bu ayrı¬calıklı uçuşa 50.000 dolar ödemek zorunda kalacaklardır. Conchie, bütün hava-uzay projelerinde olduğu gibi, deneyim ve seri üretimle maliyette uygun düzeylere inilebileceğini söy¬lemiştir.
BAe, gelişmelerin bu şekilde sürmesi ve sürekli parasal desteğin sağlanmasıyla HOTOL’un 10 yıl sonra, 2 yıllık bir deneme uçuşuna hazır olabileceğini ummaktadır. İlk adım, 1986 Şubatında İngiliz Ulusal Uzay Merkezinin 3 milyon Ster¬line (4.2 milyon ABD Doları) malolacak iki yıllık deneme ça¬lışmasını destekleyeceğinin açıklanmasıyla atılmıştır. İlk altı aylık çalışmanın tutarı olan 750.000 Sterlin (1.05 milyon ABD Doları) İngiliz Ulusal Uzay Merkezi ve Endüstri arasında eşit olarak paylaştırılacaktır. Fakat, HOTOL üzerindeki 12 yıllık araştırma-geliştirme çalışmasının maliyeti 4 milyar Sterline (5.6 milyar ABD Doları) yakındır ve İngiltere’nin bunu kendi olanaklarıyla karşılayacak gücü yoktur. Öncelikle, işi ve ma¬liyeti paylaşacak AvrupalI ortaklar bulmak söz konusudur. Fa¬kat bugünlerde Fransa, Airane roketine yerleştireceği mekikle uzaya adam gönderebilmek için Hermes projesiyle uğraşmak-tadır. Eğer Avrupa ile ortaklık olmazsa İngiltere, ABD’den yar¬dım isteyecektir.
BAe, HOTOL’un kalkışta, ard yanma kullanan Tornado savaş uçağı gibi ses çıkaracağını tahmin ettiğinden, sivil ha¬vaalanlarını kullanmanın olanaksız göründüğünü söylemek¬tedir. Lazer güdümlü arabalar üzerinde kalkış hızı, 2300 met-relik bir koşudan sonra 540 km/h olabilecektir.,Düşey iv- melenme 1,15 G ve tırmanma açısı 24 derece olacaktır. 
HOTOL, iki dakika sonra sesüstüne çıkacak ve dokuz dakika sonra ise 5 Mach’a ulaşacaktır. Bu ana dek hava soluyan taşıtın “melez” motoru, daha sonra yörüngeye doğru ateş- lenecekir. Yörünge hızına, yaklaşık 90 km yükseklikte erişi¬lecektir. Bu anda ana motor duracak ve HOTOL, 290 km ya-kınlarında işletim yörüngesine oturacaktır.
Atmosfere Giriş
Uçuşun bu aşamasında durum ve yükselti değişimleri, yakıt sisteminden sağlanacak gazla çalışan bir seri küçük je-

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir