BUĞDAY

BUĞDAYbugday

Arabçası : Kamh, Hınta, Bürr.

Lâtincesi : Triticum vulgare. Wheat.

Yetiştiği yer ve çeşitleri: Birçok yerde, bilhassa sıcak iklimde yetişir. Birakç çeşidi vardır.

Tıbbî Özellik ve Faydaları:

Ekilişi ile biçilişi arasında üç ay geçen, saplarının içleri boş; çiçekleri mbaşak şeklinde ve meyvesi buğday olan bir bitkidir. Özünde B vitamini ve karbonhidrat bulunur. Birçok çeşitleri vardır; Yumuşak buğday, sert buğday, kılçıklı buğday, kanbur taneli buğday, kalınca buğday, esmer buğday, kızıl buğday. En faydalısı, esmer ve kızıl buğdaydır. Büyük ve kızılı çok gıdalıda.

a) Buğday unu badem yağı ve şekerle pişirilip, sabahlan aç karnına bir miktar yendiğinde göğüs ve böbrekte bulunan ağnlara şifalıdır. b) Buğday insanın mizacını yumuşatır. Vücudu şişmanlatır.Vücuda çok faydalıdır.

c) Buğday ban tohumu ile döğülerek un haline getirildikten sonra sirke ve bal ile hamur yapılıp da şişmiş husyeler üzerine konduğunda şişyliğini giderir.
d) Kepekli buğday unundan yapılan ekmek, çrek ve benzeri şeyler bağırsakların düzenli çalışmasını temin edip kabızlığı önler.
e) Beyni ve gözü kuvvetlendirir.

f) Mideye faydalıdır, çabuk hazmolur.

g) Zayıf organları kuvvetlendirir, erkekliği takviye eder.
ğ) Beden dıştan lâpası konursa, ısıtır.

h) Çimlendirilmiş buğday tanesi, yendiğinde veya suyu içildiğinde zihin yorgunluğunu giderir ve sinirleri teskin eder. i) Bulguru ise üzüm hoşafı ile yendiğinde kan yapar.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*